eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Amerikában beköszöntött a beteglátó robotok kora

Az amerikai kórházakban már ma is több száz olyan, önjáró robotot alkalmaznak, amelyek egy távoli városban lévő orvos szemeként és füleként szolgálnak a pácienssel való kommunikációban - közölte a hét végén a The New York Times.

A lap szerint a múltban a háborús övezetekben és a terrorellenes akciókban bevetett robotok technológiáján alapuló szerkezetek a jövőben magánhasználatban is módot adnak majd arra, hogy például gyermekek ezek segítségével "látogassák meg" távol lakó szüleiket.

A robotot távirányító orvos arcát a beteg 120-180 centiméter magasra felszerelt képernyőn látja, a hangját pedig a hangszórókon keresztül hallja. A doktor pedig, aki a gépre a szerelt, mozgatható kamera segítségével lát és hall, körbe tudja járni és tetőtől talpig szemre tudja vételezni a pácienst.

Ilyen robotokat jelenleg öt cég gyárt az Egyesült Államokban. A forgalmazók 5-15 ezer dollárt kérnek értük. Az ár a fejlettség és a felszereltség függvényében a következő években még jobban differenciálódik majd.

A robotot mozgatni a felhasználók szerint olyan érzés, mint egy nagyon lassú, távirányítású járművet vezetni. A Skype-on keresztül hangvezérelt gépek üzemeltetéséhez nem kell más, csak egy működő vezeték nélküli internetes kapcsolat és egy konnektor.

A felhasználási lehetőségek között szerepel egyebek mellett az elszigetelt telephelyekkel való kapcsolattartás vagy az eddigieknél hatékonyabb telekonferenciázás. A tapasztalatok szerint a fizikailag jelenlévő munkatársak sokkal komolyabban vették a robot által "megtestesített" kollégáikat, mint amikor annak hangja pusztán a kihangosítón volt hallható.

A robotok megjelenése a munkahelyeken ugyanakkor aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a vezetőség nem fogja-e azokat az alkalmazottak megfigyelésére felhasználni.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×