eur:
392.68
usd:
367.56
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Húsz év múlva ember lesz a Marson

Amerikai űrhajósok várhatóan a 2030-as évek közepéig eljutnak a Marsra - mondta a floridai Kennedy Űrközpontban Barack Obama elnök, aki azt is közölte: az amerikai Űrkutatási Hivatal programja keretében várakozása szerint asztronautákat lehet majd küldeni egy kisbolygóra is.

"Nagy áttöréseket szeretnénk" - jelentette ki az űrközpont dolgozói előtt, és hangsúlyozta: "nálam senki nincs jobban elkötelezve az emberes űrrepülés, a világűr ember általi felfedezése iránt".

Obama a bejelentéssel részben hárítani akarta azokat a bírálatokat, amelyek kormányát érték a Holdra való visszatérés programja, a Constellation törlése miatt. A héten több neves amerikai űrhajós, köztük Neil Armstrong és Eugene Cernan - az első és eddig az utolsó ember, aki a Holdra lépett - levélben nyíltan kritizálta a döntést. A program már több mint 10 milliárd dollárjába került az országnak. Armstrong azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban.

Barack Obama csütörtökön Floridában azonban elavultnak nevezte a Hold-programot, közölte, hogy a költségvetés túllépte a tervezett keretet, és a végrehajtás is késésben volt. "Hogy őszinte legyek, ott már jártunk (...), a világűrben még sok felfedeznivaló van" - mondta. Kijelentette ugyanakkor, hogy abszolút mértékben elkötelezett a NASA küldetése és jövője mellett.

Obama jövőképe szerint az Egyesült Államoknak 2025-re olyan űrhajója lesz, amellyel hosszabb űrutazásokat lehet tenni, először utazhat az ember a Holdnál messzebbre. Úgy fogalmazott, az űrprogram nem fényűzés, hanem szükségszerűség az országnak.

Az Obama-kormány elképzelése szerint a Nemzetközi Űrállomásra való utazást magáncégekre támaszkodva lehet majd megoldani, a kormány csaknem 6 milliárd dollárral fogja támogatni ehhez a rakéták és űrhajók megépítését.

A Constellation programban kifejlesztett űrkapszula, az Orion - amely a Holdra szállította volna az űrhajósokat - a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson fog szolgálni vészjárműként, amelyben a személyzet szükség esetén visszatérhet a Földre.

Eugene Cernan a Fox News hírtelevízióban rövidlátónak nevezte az Obama által vázolt programot, amelynek szerinte nincsenek kidolgozott részletei. "Harmadosztályú nemzet leszünk, Kína és Oroszország fog az élre törni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×