eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Olasz Anna kabalájával a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Odaiba Kikötőparkban 2021. augusztus 4-én. Olasz Anna negyedikként végzett a versenyszámban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olasz Anna érme métereken múlott 10 kilométeren

Stabil versenyzéssel, egy kisebb élboly tagjaként ért célba a szegedi nyílt vízi úszó a negyedik helyen.

Visszafogott start után gyorsan felért az élmenőkre Olasz Anna, a tokiói olimpia 10 km-es nyílt vízi úszószámának magyar résztvevője, bő egy kilométer után a 6. helyen tempózott a vb- és Eb-ezüstérmes szegedi sportoló az Odaiba park kissé bűzlő, hullámos öblének rövidke körpályáján.

Hogy minél több figyelem hárulhasson a versenyre, el kellett különíteni a programban, erre viszont nem volt más lehetőség, mint japán idő szerint reggel fél 7-kor elrajtoltatni a mezőnyt, ami még néhány órával korábbi kelést jelentett a sportolóknak.

Az amerikai Ashley Twichell kontrollálta a táv harmadánál az eseményeket, de féltávhoz közeledve a brazil Ana Marcela Cunha próbálta magához ragadni a kezdeményezést, míg Olasz Anna a 8. helyen haladt, a holland Sharon van Rouwendaalra, a riói győztesre tapadva - de csak azért, hogy féltáv után már a negyedik helyen álljon.

A negyedik "etetést" követően (így nevezik a frissítést) a hollanddal szinte kéz a kézben tempózott az ötödik helyen, de csak azért, hogy a kör végére van Rouwendaal "kiálljon a nyeregből", és rámenjen a brazil és amerikai közötti vezető egység megbontására - Olasz Anna ebben nem tartott vele, maradt a 8. helyen a szövetségi kapitány Gellért Gábor tanítványa.

A szélcsendesre, fülledtre váltó időben kisimult víztükörben kezdték meg a versenyzők a táv utolsó negyedét - fél óráját -, ekkor bomlott meg az Olasz Annát is felvonultató élboly, és állt élre az addig csak üldöző német Leonie Beck. A bontás után azonban csakhamar helyreállt a rend, mindenki visszaállt a sorba a vezető bő tucatnyi úszó közül, de már Beck vezetésével.

A záró (7.) kört Beck vezetésével kezdték meg az éremre pályázók, Olasz Anna zárta a nyolc főre apadt élboly társaságát, a magyar úszó viszont csak 9 másodpercre küzdött a vezető német mögött.

Bő egy kilométerrel a vége előtt a brazil Cunha próbált az élre állni, ettől megint újra szétzilálódott az élcsoport - három "kígyóra" -, és Sharon van Rouwendaal is fejébe vette, hogy címet véd - ami még soha, senkinek nem sikerült.

A brazilt kergető hollandtól nem messze pár száz méterrel a vége előtt Olasz Anna óriási hajrába kezdett, és kevéssel a vége előtt már az 5., kisvártatva már a 4. helyen kapaszkodott, és ezen a helyen is zárt Cunha, van Rouwendaal és az ausztrál Lee mögött - lehajrázva a korábbi világbajnok kínai Szint és a sokáig vezető amerikai Twichellt is.

Tokió, 2021. augusztus 4.
Olasz Anna (elöl) a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Odaiba Kikötőparkban 2021. augusztus 4-én. Olasz Anna negyedikként végzett a versenyszámban.
MTI/Czeglédi Zsolt
Olasz Anna (elöl) a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében 2021. augusztus 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×