eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
04 August 2021, Japan, Tokio: Skateboard: Olympics, Park, Women, Final at Aomi Urban Sports Park. Kokona Hiraki (l-r) from Japan with silver medal next to Sakura Yosozumi from Japan with gold medal and Sky Brown from Great Britain with bronze medal. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by Marijan Murat/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Marijan Murat/picture alliance/Getty Images

Félelmet nem ismerő gyereklányok csatája - videó

Továbbra is – kicsi túlzással – a gyereklányok sportága az olimpián Tokióban bemutatkozó gördeszka. Az úgynevezett park versenyszámban egy 12 és egy 13 éves versenyző is dobogóra állt, korábban az utcai (street) számban az első három helyezett kora összesen 42 év volt.

A park versenyszámban a japán Joszozumi Szakura győzött, aki már 19 éves, s valóban a szám legjobbja. Általában egy feltűnő, rózsaszínű deszkával indul – most az olimpián kivételesen nem, lásd az alábbi fotót –, azért, mert az utóneve japánul cseresznyefavirágot jelent.

Három japán került az első négybe, kettő a dobogóra, ugyanis a 12 éves Hiraki Kokona akaszthatta a nyakába az ezüstöt, az ő utóneve pedig kókuszdiót jelent a japán nyelvben. Elképesztő: 2008. augusztus 26-án született, s már olimpiai érmes.

04 August 2021, Japan, Tokio: Skateboard: Olympics, Park, Women, Final at Aomi Urban Sports Park. Sakura Yosozumi from Japan in action. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by Marijan Murat/picture alliance via Getty Images)
Joszozumi Szakura az olimpia gördeszkaversenyében 2021. augusztus 4-én. (Marijan Murat/picture alliance/Getty Images)

A harmadik helyezett brit Sky Brown 2008. július hetedikén született, májusban egyéves kihagyás után kezdett újra versenyezni, miután 2020 májusában egy sportbalesetben koponyatörést, csuklótörést és kartörést, tüdő és gyomorsérüléseket szenvedett.

Korábban néhány sportágban megszabott az adott nemzetközi szövetség alsó korhatárt – kár, hogy itt nincsen.

A második és harmadik helyezett két tinédzsert megelőzően legutóbb az 1936-os olimpián volt ilyen fiatal dobogós, a 12 éves Noël Vandernottea francia evezősök kormányosaként nyert két bronzérmet Berlinben.

gördeszka, női park, olimpiai bajnok:
1. Josozumi Szakura (Japán) 60,09 pont
2. Hiraki Kokona (Japán) 59,04
3. Sky Brown (Nagy-Britannia) 56,47

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×