eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Benedek Tibor szövetségi kapitány a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen 2016. január 23-án. A magyar válogatott 13-10-re nyert.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya - közölte a Magyar Vízilabda Szövetség.

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten, nyolcévesen a KSI-ben kezdett vízilabdázni, majd 1989-ben az Újpesthez igazolt, amellyel az 1993-as LEN Kupa-győzelem után a legnagyobb sikerét 1994-ben érte el, BEK-et nyert.

Két évvel később Olaszországba szerződött, öt évig játszott a fővárosban, majd 2001-től az athéni olimpiáig a Pro Reccóval halmozta a sikereket. A pekingi olimpiai ciklus első három évét a Honvédban töltötte, majd játékospályafutása utolsó öt szezonja ismét Reccóban telt.

1990 és 2008 között szerepelt a magyar válogatottban: az együttes egyik legfontosabb játékosaként három olimpiai bajnoki cím mellett világ- és Európa-bajnok is lett. Négyszer az év magyar vízilabdázójának választották.

2010-től edzőként segítette Kemény Dénes szövetségi kapitányt, akitől hivatalosan 2013 elején vette át a szakvezetői tisztséget. Bő fél évvel később Barcelonában világbajnoki címet ünnepelhetett fiatal együttesével, amely a riói olimpián az ötödik helyig jutott.

2016 végén távozott a válogatott éléről, később az utánpótlás fejlesztéséért dolgozott, februárig a szövetségi szakbizottság elnöke volt, emellett 2018-tól az UVSE szakmai munkájában töltött be kulcsszerepet, utoljára az ob I-es férfi csapat vezetőedzőjeként. A fiatalokra alapozó fővárosi együttes komoly szakmai sikere volt, hogy bejutott a bajnokság legjobb nyolc csapata közé.

Május elején jelentette be, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Azt írta, hogy a következő időszakban kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában. Úgy fogalmazott, hogy szeretett mester lenni, megkapta ettől a munkától szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgozhatott. Hozzátette, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkapott, amit megkaphatott, még ha nem is nyerhetett meg mindent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem akar telhetetlennek látszani.

Benedek Tibor 2015 óta tagja volt a sportági Hírességek Csarnokának, és a magyar sportéletének egyik legsikeresebb és legismertebb szereplőjeként számos egyéni elismerést kapott.

Az elhunyt sportembert a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

Benedek Tibor szövetségi kapitányi évei alatt többször is vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának.

2013 augusztusában legnagyobb edzői sikere, a világbajnoki cím után volt a vendég.

Legközelebb 2014 karácsonya előtt járt a stúdióban.

2016 áprilisában pedig a többi között arról beszélt, hogy a magyar vízilabdázóknak – különösen a válogatottaknak – miért fontos mindig a legjobb teljesítményre törekedni.

A beszélgetést videofelvételen is meg lehet tekinteni:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×