Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NOB-elnök szerint az orosz atléták ott lehetnek Rióban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az orosz atléták ott lehetnek jövőre a riói játékokon annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

"Azt várom, hogy az oroszok időben eleget tesznek a doppingelőírásoknak. Nem foglalkozom azzal, hogy az összes orosz atlétát el kellene-e tiltani, a szükséges intézkedéseket az IAAF hozza majd meg" - közölte az új-zélandi televíziónak adott interjújában a német sportdiplomata, hozzátéve: meggyőződése, hogy Sebastian Coe IAAF-elnök megtisztítja a doppingtól a sportágat, az oroszok pedig együttműködnek ebben a folyamatban, hogy ott lehessenek Rióban.

Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette testület hétfőn az orosz szövetség eltiltását kérte, melynek atlétái így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. A bizottság javasolta a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását is, ez kedden megtörtént.

A 350 oldalas vizsgálati anyag továbbá örökös eltiltást kért öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

A független WADA-testület az orosz atlétikát - elsősorban a gyaloglást - alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Közben a NOB felfüggesztette Lamine Diack tiszteletbeli tagságát, az IAAF előző elnöke a gyanú szerint két társával mintegy 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az atlétáik doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.