eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Világsakkfesztivál - Polgár Judit: "sokszor egy lépésen múlik minden"

Anatolij Karpov is asztalhoz ül szombaton a budapesti Várkert Bazárban, ahol első alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált és a pénzdíjas Highlander Kupát - mondta az InfoRádióban a rendezvény ötletgazdája és főszervezője, Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója.

"A sakk ezer arcát sokféleképpen mutatjuk be. Akár úgy, hogy szimultán beül egy festőművész és egy sakkjátékos festeni, vagy másfél órán át a gyerekek sakk koronát készítenek. A Sakkpalota programban képességfejlesztő pályákat lehet kipróbálni. Marcipánból természetesen sakkfigurát készítünk. Lesz sakkoktatás, interaktív tábla, ahol sakkos elemeket fogunk bemutatni, és van egy applikáció, amivel egész nap kipróbálhatják magukat a gyerekek. Lesz ifjúsági meccsünk is, ahol négy tehetséges magyar gyerek játszik interneten keresztül" - mondta Polgár Judit.

Minden idők legjobb női sakkozója hozzátette: "nemcsak az lesz nagy sláger, hogy Hajós András egy negyvenöt perces, interaktív játékot és egy sakkszöveget és -zenét próbál megalkotni, hanem a Highlander Kupa is ritka esemény. Nagy dolog, hogy Anatolij Karpov itt lesz, a fiatal Gledura Benjáminnak nagy lehetőség, hogy játszik, készül lelkileg. És egy olyan pillanatot is megélhetünk, hogy a szintén világbajnok, Rusztam Kaszimdzsanov üzbég sakknagymester is játszani fog, néhány óra vagy talán csak egyetlen perc alatt fog eldőlni, kié lesz a győzelem és a hatmillió forint, sokszor egy lépésen múlik minden."

A Sakkpalota programról Polgár Judit elmondta: "2013 szeptemberétől választható tantárgy, a lényege az, hogy amikor elkezdenek együtt dolgozni a gyerekek és a pedagógus, hogy nagyon kreatívak, játékos módon sajátítják el különböző információkat. Annyira megszeretik általában, hogy tovább gondolkoznak, sokkal kreatívabbak lesznek, jobban szeretnek iskolába járni, szeretik a játékokat, motiváltabbak lesznek. Annál nagyobb dolog, erő, motor nem létezik egy gyereknek, mint a sikerélmény. Ezt próbáljuk megteremteni, egy komplexebb gondolkodással sikerélménnyel telítődjenek."

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×