eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mihez kezd Mourinho Messivel?

Nem a szokványos előkészületek jellemzik a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjét: a finálénak is beillő Inter-Barcelona párharc kedd esti nyitányára Milánóba autóbusszal jutott el a katalán gárda. A címvédő Barcelona edzője José Mourinhót dicsérte a találkozó előtt, a portugál tréner pedig trükkös felállással készül a csatára.

Mintegy ezer kilométert kellett buszozni a Barcelona játékosainak, hogy időben odaérjenek Milánóba, az Inter elleni BL-elődöntőre. A katalán együttes a vulkáni hamufelhő miatt bevezetett légtérzár következtében nem szállhatott repülőre, így a csapat összesen 14 órát utazott, igaz, közben Cannes-ban megszállt.

"A hosszadalmas utazás dacára sem hivatkozhatunk majd a kellemetlen körülményekre, nekünk így is a lehető legjobbunkat kell nyújtanunk az Inter ellen. Ha úgy vesszük, van annak haszna is, hogy sok órát töltünk el együtt az edzőnkkel, egymással, s biztosak vagyunk benne, hogy a közös buszozás még egységesebbé, az Inter legyőzésére még inkább alkalmassá kovácsol bennünket" - emelte ki a katalánok középpályása, Sergio Busquets.

Jobb utazni, mint tévézni

A címvédő gránátvörös-kékek trénere, Pep Guardiola elismerte, nem nevezhető ideálisnak a felkészülés, de megjegyezte: még mindig jobb ennyit buszozni, mint csak a televízióban nézni a BL-elődöntőt.

"A saját játékunkat akarjuk játszani, és annyi gólt szerezni, amennyit csak lehet. Mindenhol erre törekszünk, minden meccsen a győzelem a célunk" - mondta a Barcelona edzője, jelezve, hogy támadni fognak a San Siróban is.

"Nagyszerű csapattal nézünk szembe, amelynek edzője, José Mourinho a legjobb a világon. Bajnoki címeket nyert Portugáliában, Angliában és Olaszországban is, így megtiszteltetés lesz ellene pályára lépni" - vélekedett a portugál trénerről Guardiola. A két edző egyébként jól ismerheti egymást: Mourinho a 90-es évek közepén a gránátvörös-kékek másodedzője volt, a csapat kapitányát pedig Guardiolának hívták.

Mourinho meglepőt húzhat

A két együttes ősszel, a csoportkörben már találkozott egymással: szeptemberben a milánói San Siro Stadionban nem született gól, míg novemberben a Barcelona diadalmaskodott 2-0-ra.

José Mourinho szerint nem érdemes az őszi meccsekből kiindulni, mivel azóta az Inter sokat fejlődött, jobb csapattá vált, míg a Barcelona ugyanolyan kiváló, mint tavaly. "Szerintem 50-50 százalék esélye van mindkét együttesnek a továbbjutásra. Taktikailag erősebbek vagyunk, és a kieséses szakasznak más a pszichológiája".

A portugál edző a Chelsea trénereként is nagy csatákat vívott a Barcelonával, 2005-ben a londoniak, egy évvel később a katalánok örülhettek a továbbjutásnak. Mourinho most arra készül, hogy Maicont a védelemből a középpályára irányítja, hátha ezzel sikerül elejét venni a címvédő labdabirtoklási fölényének. Az aranylabdás Lionel Messi honfitársával, Javier Zanettival vívhat nagy csatát, de Mourinho azt ígérte, nem állít egy embert külön az argentin támadóra.

"Õ egy nagyszerű játékos, akire oda kell figyelnünk, de nem szokásom külön emberfogást alkalmazni. Nem egy lesz Messi, és tíz a tíz ellen, hanem tizenegy játékos néz szembe másik tizeneggyel" - emelte ki.

Testvérharc a pályán


Az elmúlt hétvége mindenesetre inkább a milánóiak önbizalmát erősíthette: a spanyol bajnokságban éllovas Barcának egy pontra apadt az előnye a Real Madriddal szemben, miután csak 0-0-át játszott a városi rivális kiscsapattal, az Espanyollal, míg az odahaza második Inter 2-0-ra verte az ősi rivális Juventust.

A spanyolok hitét pedig az erősítheti, hogy miközben az alapjátékosok közül az Európa-bajnok irányító középpályás, Andrés Iniesta kidőlt, de felépült a kapura rendkívül veszélyes svéd támadót, Zlatan Ibrahimovicot, aki éppen az olasz bajnoktól érkezett a múlt nyáron Barcelonába. A keddi "visszatéréshez" kapcsolható érdekesség, hogy az Interben meg hasonlóképpen ott lehet a csatársorban a sajátos cserebere részeként a Barcától (átszerződött kameruni Samuel Eto'o.

További pikantériát kölcsönözhet az összecsapásnak a Milito-féle testvérharc: Diego az Inter elsőszámú gólfelelőse, míg öccse, Gabriel egyre inkább meghatározó tagja a Barcelona védelmének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×