eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Vége a narancsszezonnak

Oroszország válogatottja is bejutott a legjobb négy közé az osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokságon, miután az esélyesebbnek tartott Hollandia ellen, hosszabbításban 3-1-re győzött. Hiddink mester fiai az elődöntőben a spanyol-olasz mérkőzés továbbjutójával játszanak.

Álmos iramban kezdődött a mérkőzés, az első tíz percben izgalmat csak Zsirkov szabadrúgása okozott: a kapura csavart labdáért van der Sarnak kellett vetődnie. Az oroszok sokkal aktívabbnak tűntek, a hollandok játékára pedig mintha rányomta volna a bélyegét hátvédjük, Khalid Boulahrouz tragédiája, akinek koraszülött kislánya két nappal ezelőtt meghalt.

Narancsmezesek ezúttal sokkal kevésbé tudtak kontrákra épített támadásokkal veszélyeztetni, a felállt, és rendkívül fegyelmezett orosz védelemmel szemben csupán passzolgatásokra futotta. A félidő középén azért pontrúgásokból veszélyeztettek a hollandok: Akinfejevnek, az oroszok ifjú, ám nagyon magabiztos kapusának előtt van der Vaart szabadrúgását kellett védenie, néhány perccel később, egy szöglet után pedig Engelaar hagyott ki nagy helyzetet.

A 31. percben a szbornaját már a svédek ellen is remekül irányító Arsavin tornáztatta meg van der Sart, majd a szöglet után Kolologyin bombázott 25 méterről kapura: a holland hálóőrnek igencsak nyújtózkodnia kellett, hogy a léc fölé tolja a labdát. A félidő végén hiába voltak fölényben a hollandok: előbb van Nistelrooy villant, az Akinfejevről kipattanó labdáról azonban lemaradt Kuyt, majd van der Vaart ziccerét fogta az orosz.

Tetszetős foci

A második játékrészt aktívabban kezdték a csapatok, hatékonyabbnak pedig az oroszok bizonyultak: az 56. Percben Pavljucsenko kapott szép passzt Szemaktól a bal szélről, és a lemaradó Mathijsen mellett a kapuba továbbította a labdát (0-1).

A következő percekben főleg az orosz térfélen folyt a játék, a holland nyomás csak egyszer-egyszer enyhült, ilyenkor a labdaszerzések után gyors kontrákkal próbáltak előnyhöz jutni az oroszok. Ebből is jól látszott: Guus Hiddink, az együttes holland szövetségi kapitánya nagyszerűen felkészítette tanítványait az éppen a narancsmezesek által játszott totális futball finomságaira. A következő találatot mégis az Eb-n eddig hibátlan hollandok szerezték: Sneijder szöglete után van Nistelrooy fejelt a rövidsarokba a mozdulni sem tudó Akinfejev mellett (1-1).

A hosszabbítás első perceiből kiderült: egyik válogatott sem szeretné büntetőkkel eldönteni a mérkőzést. Az oroszok már a 97. percben gólt szerezhettek volna, Pavljucsenko remekül manőverezett át a holland térfélre, óriási lövése azonban a felső lécen csattant.

A hollandok, bár csak rövid időre, de újra azt a focit játszották, amit az előző három mérkőzésen, kontrákból indított támadásaik azonban rendre befejezetlenek maradtak. A térfélcsere után az oroszok kerültek fölénybe, időnként csúnyán megzavarták a holland védelmet, és végül, Torbinszkij révén, a 113. percben megszerezték második találatukat: a csereként beállt játékos Arsavin beadását váltotta gólra (1-2).

A kegyelemdöfést is az oroszok 10-ese adta meg a narancsmezeseknek: egy bedobás után egyedül vitte kapura a labdát, majd a bizonytalankodó holland védők előtt, és Edwin van der Sar lábai között újabb gólt szerzett (1-3.), ezzel - az orosz válogatott fennállása óta először - az Európa-bajnokság elődöntőjébe rúgva csapatát.

Jegyzőkönyv

Hollandia - Oroszország 1-3 (0-0; 1-1)

Hollandia
van der Sar - Mathijsen, Ooijer, van Bronckhorst, Boulahrouz (Heitinga 54.) - de Jong, Engelaar (Afellay 60.), Sneijder, van der Vaart - Kuyt (van Persie, 46.), van Nistelrooy

Oroszország
Akinfejev - Anjukov, Ignasevics, Kologyin - Zsirkov, Zirjanov, Szemsov (Biljaletgyinov 69,), Szemak - Arsavin, Pavljucsenko (Szicsov 115.), Szajenko (Torbinszkij 81.)

Gól: Pavljucsenko (56.), van Nistelrooy (86.), Torbinszkij (112.), Arsavin (116.)

Sárga lap: Boulahrouz (50.), van Persie (55.), van der Vaart (60.), Kologyin (71.), Zsirkov (102.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Andrej Szergejevics Arsavin

Két meccsen játszott eddig az Eb-n, mind a kettőn őt választottuk a mérkőzés emberének. A svédek elleni játékáról azt írtuk: "helyzeteket dolgozott ki, gólt lőtt, forintos labdák tucatjait adta csapattársainak. Igazi 10-esként játszott a kis orosz zseni."

Most is ő volt a mezőny legjobbja. Nem ismert lehetetlen labdát, átadásai élményszámba mentek, az pedig mindent elmond fizikai állapotáról, hogy akkor kapcsolt egy sebességi fokozattal feljebb, amikor már az egész mezőny levegő után kapkodott, amikor 90 percnyi játék után sokan csak passzolni voltak képesek.

Savá - mert így becézik hazájában - a 99. percben olyan sprintet vágott le, amely a pekingi olimpia bármelyik vágtaszámában tapsot érdemelt volna, nem hogy a foci-Eb negyeddöntőjének hosszabbításában. Gólt most is lőtt, gólpassza is volt, mesteri átadása pedig megszámlálhatatlan.

Ismételjük hát át Andrej Szergejevics életrajzának legfontosabb adatait.

Az 1981-es leningrádi születésű játékos a Szmena futballiskola neveltje. 1999-ben és a következő év elején a Zenit-2-ben, a második vonalban futballozott. 2000-ben került be a Zenit első csapatába, ahol hamarosan felhívta magára a válogatók figyelmét is technikás játékával. (Első mérkőzését a Bradford ellen, az Intertotó-kupában játszotta, 2000. augusztus 2-án.)

Az elmúlt években az orosz bajnokság legjobb játékosává érett, vezéralakja a holland Dick Advocaat keze alatt a moszkvai klubok egyeduralmát megtörő, immár szentpétervári Zenitnek. 2007-ben az Év játékosának választották Oroszországban, elismerve többek között a szélsőként, középpályásként és csatárként is bevethető játékos sokoldalúságát.

A tavalyi bajnokcsapatban mind a harminc mérkőzésen pályára lépett, tíz gólja mellett 11 gólpasszt adott. 2001 óta 2003 kivételével minden esztendőben az első, vagy a második helyen végzett posztján a hagyományos 3-as listán, amelyben az orosz bajnokság legjobb három játékosát nevezik meg, minden poszton. Az idén UEFA-kupa győzelemmel tette le névjegyét a nemzetközi focivilágban.

A válogatottban már 2002-ben bemutatkozott, de Georgij Jarcev kapitány nem vitte el a portugáliai Európa-bajnokságra. Azóta viszont kulcsemberré vált a szbornajában. Mind a 12 selejtezőn játszott, mégsem volt biztos a helye az Eb-keretben. Az utolsó, az andorraiak elleni selejtezőn ugyanis, az Ildefons Lima elleni durvasága miatt piros lapot kapott.

Az UEFA két tétmérkőzésre eltiltotta, ezért Arsavin nem játszhatott a spanyolok és a görögök ellen. A svédek ellen már játszott és a hollandok is megtanulták nevét.

Sőt. A világelitet alkotó klubok is tanulgatják a 27 éves irányító nevét, hiszen a Gazprom milliárdjaiból élő Zenittel kimagasló idényt produkált, és az orosz bajnoki cím mellett az UEFA-kupát is elhódította.

Pályafutása csúcsán jár, de a Chelsea és a Manchester City már bejelentkezett érte, az Arsenal megfigyelőket küldött a hollandok elleni meccsre miatta, a Milan vezetőedzője, Carlo Ancelotti pedig azt mondta: örömmel látná csapatában Andrej Szergejevics Arsavint.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×