eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Börtönbe megy az atléta

Hat hónapos börtönbüntetésre ítélték Marion Jones atlétát, nem mondott igazat egy, a volt élettársa ellen folyó FBI-nyomozás során.

A doppingolását tavaly októberben beismerő amerikai sportolónak azért kellett a bíróság elé állnia, mert egyúttal bevallotta azt is, hogy nem mondott igazat egy, a volt élettársa ellen folyó FBI-nyomozás során.

Marion Jones ugyanis hazudott, amikor tagadta, hogy volt élettársa, a THG-botrány kapcsán eltiltott Tim Montgomery adott neki egy 25 ezer dollárról szóló csekket.

Gyermeke apját, Tim Montgomeryt hamis, illetve lopott csekkekkel vlgrehajtott több millió dolláros csalással is vádolják, és Marion Jones ennek az ügynek a nyomozása során vezette félre a hatóságot.

Marion Jones korábban megtörten jelent meg a bíróságon, és arra kérte Kenneth Karas bírót, hogy ne ítélje őt letöltendő börtönbüntetésre.

Ügyvédjei azzal érveltek: a 32 éves sportolót már elegendő büntetést kapott doppingolása miatt, hiszen meghurcolták a nevét, emellett törölték eredményeit 2000 szeptemberétől, visszakövetelték érmeit, és elképzelhető, hogy pénzdíjait is vissza kell fizetnie.

Jogi képviselői azt kérték a bírótól, hogy legfeljebb próbaidőre, vagy házi őrizetre ítélje Marion Jones-t.

Az ügyészek szerint ugyanakkor a próbaidő és a maximum kiszabható, hat hónapos börtönbüntetés közötti skálán bármilyen ítélet fairnek számítana.

"Csaló"

Marion Jones október elején a New York-i kerületi bíróság előtt elismerte: hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt doppingszereket.

A sportoló azt mondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj. Kiemelte: csak 2002-ben jött rá, mit is kapott edzőjétől, miután új trénerrel kezdett készülni.

"Bocsánatot szeretnék tőletek kérni. Sajnálom, hogy több okból is csalódást okoztam" - írta családtagjainak és közeli barátainak Marion Jones egy levélben.

A 2000-es olimpián öt érmet szerzett Marion Jones-ra kétéves eltiltást szabott ki az amerikai, majd a nemzetközi szövetség is, de ő bejelentette, hogy teljesen visszavonul a sportágtól.

Az amerikai atléta visszaszolgáltatta olimpiai érmeit is. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a a sprinter valamennyi eredményét törölte 2000. szeptember 1-ig visszamenőleg, egyúttal felszólította Marion Jones-t, hogy fizesse vissza a pénzdíjait.

A nemzetközi atlétikai szövetség elnöke, Lamine Diack azt mondta: Marion Jonesra úgy fognak emlékezni, mint egy csalóra.

Marion Jones a 2000-es olimpián 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint 4x400 méteres váltóban szerzett aranyérmet, míg távolugrásban és a 4x100 méteres váltóban harmadik lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×