eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Hétvégén rendezik a tihanyi Garda Fesztivált

A balatoni gardahalászat több évszázados hagyományát eleveníti fel a pénteken kezdődő, háromnapos XIV. tihanyi Garda Fesztivál, amely a gasztronómiai programokon kívül zenei és kulturális élményt is tartogat a látogatóknak - tudatta a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatója.

Mint Rózsa Éva felidézte, ősszel, amikor már hideg a Balaton vize, a garda közel a felszínhez, rajokban úszik. A hagyományos gardahalászaton a halászok csónakokból figyelték a halakat egy "hegyen járó ember" pedig különféle jelekkel irányította őket a dombról.

A fesztivált a tihanyi önkormányzattal és a Vinitores Tychonienses Borrenddel közösen szervező Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy bár 2013 óta tilos a balatoni halászat, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fesztivál idejére egyszeri alkalommal engedélyezte a látványhalászatot.

A hétvégi fesztiválon hagyományos eszközökkel halásznak majd, halászladikból, 250-280 méteres halászhálóval, a hálót pedig kézi erővel húzzák majd be a halászlegények - fűzte hozzá Szári Zsolt, megjegyezve, hogy mindez persze csak kedvező időjárási feltételek mellett lehetséges.

Rózsa Éva elmondta, hogy a fesztivál pénteken délután a szőlőmunkást ábrázoló szobor leleplezésével kezdődik, melyet a 15 éve megalakult Vinitores Tychonienses Borrend avat fel, majd a Pro Tihany-díj átadását követően Kozma Imre balatonfüredi festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Németh László Művelődési Házban.

A rendezvény második napján nosztalgia sétahajózást szerveznek a Balaton legmélyebb pontjához, a tihanyi kúthoz, ahol a garda ősz végi vermelőhelyét lehet megnézni. Erre a napra tervezik a halászatot is, a "zsákmányt" a hajóállomáson fogadják majd a fesztivál résztvevői. Rózsa Éva hozzáfűzte, hogy a halat és az újbort a Bencés Apátságban Korzenszky Richárd OSB perjel áldja majd meg.

Szombaton délelőtt geotúra indul az egykori vulkánok és hévforrások világába, a legkisebbeket pedig mese és népi játékok várják. Délután a Visszhang dombon megkezdődik a gardasütés, majd zenei programok közül válogathatnak a látogatók: fellép mások mellett Péter Szabó Szilvia és Vastag Tamás énekes - részletezte a művelődési ház vezetője.

Vasárnap reggel kezdődik a halászléfőző-verseny a Visszhang dombon, délután pedig ismét a zenéjé lesz a főszerep: a Tihanyi Musical Stúdió például táncdalokkal és filmzenei örökzöldekkel szórakoztatja a közönséget.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×