eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ámosz Oz tüntetően kerüli külföldön az izraeli nagykövetségeket

Ámosz Oz, Izrael egyik leghíresebb írója kerüli külföldön az izraeli követségek rendezvényeit, tiltakozásul az általa egyre szélsőségesebbnek tekintett kormányzati politikával szemben - írta a Máárív című izraeli újság pénteken.

"Nem érzem kényelmesen magam ezeken a kormányzat által szervezett eseményeken"- nyilatkozta az irodalmi Izrael-díjjal, a legrangosabb izraeli elismeréssel kitüntetett író a lapnak.

"Könyveim külföldi megjelenésekor a kiadók rendre meghívnak a bemutatókra. Tudattam vendéglátóimmal, hogy a kormány politikájának több területen való szélsőségesebbé válása miatt jobbnak látom, ha nem rendeznek ünnepi eseményeket a tiszteletemre a külföldön lévő izraeli nagykövetségek"- jelentette ki Ámosz Oz.

Az író nem egy eseményre, hanem a politika általános irányára válaszol tiltakozó távol maradásával. "Nincs olyan, hogy kétnemzetiségű ország. Ez nem működőképes"- mondta a kibucmozgalom vezetőinek konferenciáján csütörtökön, utalva az izraeli szélsőjobb és szélsőbal elképzelésére, amely közös országban képzeli el a zsidók és a palesztinok jövőjét.

"A köztünk és a palesztinok között lévő viszály már majdnem egy évszázada vérző seb. Nem lehet fogni egy nagy botot, ütni a sebet, és kijelenteni, hogy már nem vérzik" - bírálta a kormány politikáját.

Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is. "Úgy vélem, hogy szívük mélyén mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége tudja, hogy egyikünk sem megy innen sehová"- jelentette ki Oz. Véleménye szerint csakis a föld két országra osztása oldhatja meg a problémát.

Ámosz Oz munkatársai kijelentették, hogy a művész a követségek kerülése mellett sem támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmakat, és sokáig magában tartotta tiltakozását, hogy ne segítse Izrael ellenségeit.

Az író jól ismert baloldali, békepárti nézeteiről és politikai megnyilvánulásairól, s hogy véleménye szerint a jelenlegi jeruzsálemi kormány háborúba viszi Izraelt az egész világgal szemben.

Az izraeli külügyminisztérium "az író iránti tiszteletből" semmit sem kívánt hozzáfűzni a Mááriv közölte cikkhez.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×