Inforádió

Meghallgatom Élő adás

DK: Tarlós sikertelenné teheti a Vígszínházat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Tarlós István főpolgármester a Vígszínházat is sikertelenné tenné, ha nem szakmai, hanem politikai alapon nevezné ki az intézmény új igazgatóját.

Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti ügyvivője csütörtökön újságírók előtt azt mondta: Tarlós István eddig négy színházat változtatott sikertelenné a Fidesznek megfelelni kívánó igazgatókinevezésekkel. Példaként említette az Újszínházat, ahol szerinte a "szélsőjobbal összenőtt" Dörner György vezetése alatt a nézőszám és a bevételek is a felére csökkentek.

Gy. Németh Erzsébet szerint ebből adódik, hogy a hasonló színházak közül ez az intézmény kapja messze a legtöbb állami és fővárosi támogatást: előadásonként egy jegyhez több mint tízezer forint közpénzt kap, míg ugyanez az összeg a Vígszínház esetében nem éri el a négyezer forintot.

A DK fővárosi ügyvivője szerint mindez megváltozhat, ha a Vígszínház igazgatói pályázatán nem Eszenyi Enikő, hanem a "Fidesz táborába sorolható" Balázs Péter nyer.

Gy. Németh Erzsébet úgy gondolja, ha Tarlós István politikai döntést hoz, a Vígszínház is sikertelenné válik. Pedig erre minden esély megvan szerinte, mert - mint mondta - a főpolgármester egyszerű "szervezeti kérdésként" kezeli az új igazgató kinevezését, amit az is mutat, hogy a szakma és a nyilvánosság kizárásával kíván dönteni.

Arató Gergely, a DK országos tanácsának elnöke hozzátette, pártja újfajta pályázati rendszert vezetne be a kulturális intézmények vezetőinek kiválasztására. Ez alapján minden pályázat nyilvános lenne és szigorú összeférhetetlenségi szabályokat tartalmazna, a döntésekben pedig nagy szerepet kapnának szakmai bizottságok, amelyekbe esetenként külföldi szakértőket is bevonnának.