eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A virágvasárnap a kereszténység összetartozását jelképezi

A kereszténység összetartozását jelképezi a virágvasárnap, a Húsvétot megelőző nagyhét nyitánya - mondta a váci megyés püspök. Beer Miklós az InfoRádióban hangsúlyozta: ez a nap Jézus szenvedéstörténetének kezdetére és Jeruzsálembe vonulására emlékeznek.

Virágvasárnap a húsvéti előkészületek első napja, gyakorlatilag a nagyhét kezdetének számít - mondta a váci megyés püspök. Beer Miklós kiemelte: az Újszövetség alapján virágvasárnap érkezik meg Jézus Jeruzsálembe, ekkor kezdődik meg szenvedéstörténete.

Kifejtette: a jeruzsálemi bevonulás eseményeit idézzük fel ezen a napon. Jézus egy közeli faluban egy szamárcsikót kér kölcsön, és ennek a hátán közeledik a városhoz. A ószövetségi jelképrendszer alapján, Zakariás próféta jövendölése szerint ez az alázatosság kifejezése. Bár király, mégis a szolga szerénységével és alázatával érkezik - tette hozzá.

A pálmaág a közép-európai kultúrkörben a barkaágnak, az első életjelnek felel meg. A tanítványok és jeruzsálemiek várva várnak Jézusra, a fogadás örömét, reménységét fejezi ki a pálma - idézte fel a bibliai történetet Beer Miklós váci megyés püspök.

A virágvasárnapi szertartás tehát a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. Beer Miklós azt mondta: a szentmisében ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót Máté evangéliumából. Ezzel is jelzik, hogy mit kívánnak átélni ezen a héten, Jézus értünk vállalt szenvedését, halálát és a feltámadását ünnepelni - emelte ki.

A váci megyés püspök szerint a virágvasárnap a keresztények összetartozását jelképezi.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×