INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A virágvasárnap a kereszténység összetartozását jelképezi

Infostart / InfoRádió
A kereszténység összetartozását jelképezi a virágvasárnap, a Húsvétot megelőző nagyhét nyitánya - mondta a váci megyés püspök. Beer Miklós az InfoRádióban hangsúlyozta: ez a nap Jézus szenvedéstörténetének kezdetére és Jeruzsálembe vonulására emlékeznek.

Virágvasárnap a húsvéti előkészületek első napja, gyakorlatilag a nagyhét kezdetének számít - mondta a váci megyés püspök. Beer Miklós kiemelte: az Újszövetség alapján virágvasárnap érkezik meg Jézus Jeruzsálembe, ekkor kezdődik meg szenvedéstörténete.

Kifejtette: a jeruzsálemi bevonulás eseményeit idézzük fel ezen a napon. Jézus egy közeli faluban egy szamárcsikót kér kölcsön, és ennek a hátán közeledik a városhoz. A ószövetségi jelképrendszer alapján, Zakariás próféta jövendölése szerint ez az alázatosság kifejezése. Bár király, mégis a szolga szerénységével és alázatával érkezik - tette hozzá.

A pálmaág a közép-európai kultúrkörben a barkaágnak, az első életjelnek felel meg. A tanítványok és jeruzsálemiek várva várnak Jézusra, a fogadás örömét, reménységét fejezi ki a pálma - idézte fel a bibliai történetet Beer Miklós váci megyés püspök.

A virágvasárnapi szertartás tehát a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. Beer Miklós azt mondta: a szentmisében ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót Máté evangéliumából. Ezzel is jelzik, hogy mit kívánnak átélni ezen a héten, Jézus értünk vállalt szenvedését, halálát és a feltámadását ünnepelni - emelte ki.

A váci megyés püspök szerint a virágvasárnap a keresztények összetartozását jelképezi.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk