eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Koncz Zsuzsa: Nem tűröm a korlátokat

Komolyan veszi saját dalait, amelyek mindig üzenetet hordoznak magukban. Nem tűri a korlátokat, de a szabadság számára igen bonyolult dolog, még a demokráciában is. Koncz Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas előadóművész idén a Kossuth-díjat is megkapta, a népszerű zene progresszív formáit a magyar és nemzetközi kultúra legjobb hagyományaival sikerrel ötvöző, és maradandó értékeket létrehozó munkásságáért.

Minek tudja be ezt a több évtizedes sikert?

Én komolyan veszem a dalaimat, és ezt valószínűleg a közönség is érzi. Mindez számomra nemcsak sikert vagy hírnevet jelent, hanem ennél sokkal többet. Olyasmit, ami, ha úgy tetszik, bennem is megvan. Aki fogékony minderre, az érzi, hogy a dalok belülről jönnek.

Az ön sikere abban is áll, hogy nem csak egy generációhoz szólt, hiszen szüleink is pontosan ismerték az ön dalait, és mi is tudjuk őket, szóról szóra.

Azt hiszem, ez abból adódik, hogy a dalaim olyasmikről szóltak, amik nem korosztálytól függőek. Azt próbáljuk megfogalmazni, ahogy mi látjuk a világot, ami körülvesz mindet, és nyilvánvalóan a közönséget is ugyanez veszi körül. Béklyóban nem lehet dolgozni, az, hogy megtanuljuk, hogy mi a szabadság, az is fontos. Addig tart csak a személyes szabadságom, amíg nem bántja a másik ember személyes szabadságát. Tudnunk kell, hogy hol a határ. Ez nagyon nehéz feladat, egy művész számára pedig még nehezebb. Talán nem látszik rajtam, de én nem nagyon tűröm a korlátozást. Külföldön például az egzotikus, érdekes és sikert arató vendégen kívül nem vittem többre, ennek pedig az az oka, hogy nem vagyok igazán formálható.

Nem lehet, hogy az ön mondanivalója azért is volt fontos, mert az elmúlt rendszerben a szabadságremény nagyon felértékelődött?

Nem gondolom, hogy ma ez kevésbé fontos üzenet lenne. A demokráciában a szabadság egy sokkal bonyolultabb dolog, mint az elnyomásban, nem véletlen, hogy a rendszerváltás után a magyar társadalom szanaszét szakadt. Még a puha diktatúra is egyben tartotta a társadalmat, és amikor megjött a szabadság, mindenki elkezdte keresni a saját prioritásait, és ettől százfelé szaladtunk. Ami nem baj, természetes dolog. Azt kell megtanulnunk, hogy a szabadságban az összefogás ugyanúgy szabadság.

Hogyan tudott előrelépni, miközben a cenzúra is kikezdte? Egy lemezét be is tiltották.

Bródy János tehetségének köszönhetően, hogy a szövegek a cenzúra nagyítója alatt is megmaradhattak.Ha ő megáll a szövegírásban, akkor nekem el kellett volna gondolkodnom azon, hogy valami mást kezdjek magammal, hogy mégis inkább befejezzem az egyetemet.

Nem volt olyan pont, amikor azt gondolták, hogy nem folytatják tovább?

Nem. A cenzúra olyan bornírtan működött, hogy kifejezetten szórakoztunk rajta. Amikor Bródy János megírt egy szöveget, amire a cenzor azt mondta, hogy nem lehet előadni, majd írt egy olyat, amit én sokkal erősebbnek ítéltem meg, de erre a cenzor már azt mondta, hogy előadható.

Ez melyik dal volt?

A Vén kardnyelő, ami közvetlenül a Jelbeszéd után következett, tehát még nagyítóval figyelték. A Jelbeszéd (amelyet a cenzúra betiltott) utáni tíz év, nagyjából '83-ig elég keserves volt. Aztán, amikor megcsináltuk A Kárpátiék lányát, akkor kiderült hogy ez a korszak valószínűleg véget ért.

Mi volt az a motiváció, ami arra ösztönözte önöket, hogy tovább folytassák az előadó-művészetüket?

Legfőképpen a közönség. Amíg a koncerttermek tele vannak, az ember úgy érzi, hogy szükség van rá. A lemezeladást sok minden befolyásolja. De amíg a közönség egy koncertre eljön, és úgy reagál, ahogy reagál, az tovább löki a pályán.

Már készül az új stúdióalbuma. Ezt mikor hallgathatják meg a rajongók?

Hogy mikorra készül el, nem tudom, de egy ideje már dolgozom rajta. Remélem, hogy még idén a közönség elé tudok állni vele.

Mi lesz ennek az üzenete?

Talán az, hogy az élet megy tovább.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×