Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Találkozó a titokzatos Bebe úrral

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tímár Péter Casting minden című filmjét, és a 2007-es, Európa Filmdíjas, román 4 hónap, 3 hét, 2 napot is mától vetítik a magyar mozik.

A héten mutatják be a mozik a Casting minden című magyar filmet Tímár Péter rendezésében. Az eredetileg Kern András forgatókönyvéből készült filmben a színész egy lecsúszott dalszerző-énekest alakít, aki bárzongoristaként tengeti életét.

Egy nap egy fiatal lány keresi meg, hogy segítse felkészülését egy televíziós tehetségkutató énekversenyben. Bár eleinte nem hajlik rá, barátai és a lány unszolására végül elvállalja a felkészítést.

A film története és a magyar kereskedelmi tévécsatornákon futott tehetségkutató versenyek között párhuzamok érezhetők. Ezt erősíti Puskás Péter és a főszereplőként gyakorlatilag önmagát alakító Oláh Ibolya szereplése is.

A Casting minden ezzel együtt hozza az elmúlt évek magyar vígjátékainak színvonalát.

4 hónap, 3 hét, 2 nap

Szintén a héten mutatják be 2007 egyik leginkább méltatott európai filmjét, a román Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotását. A 1980-as évek végén, Romániában játszódó történet főhősnője két kollégiumi szobatárs, Otilia és Gabita.

Gabita terhes, az abortuszt viszont tiltja a törvény, így a lány és az őt segítő Otilia kockázatos vállalkozásba kezd.

Találkozót kezdeményeznek Bebe úrral, aki elvégezné az illegális abortuszt, ugyanakkor időközben olyan változtatásokat tesz a megállapodásukban, ami egyre nehezebb körülmények közé hozza a két lányt.

Cristian Mungiu egy trilógia első részének szánja a 4 hónap, 3 hét, 2 napot, amelyben a kisemberek megpróbáltatásait a kommunista diktatúra utolsó éveiben, a hatalom direkt megjelenítése nélkül igyekszik ábrázolni.

Mungiu legújabb alkotásán jól érzékelhetők a kortárs román film nemzetközi viszonylatban is népszerű stílusjegyei, a minimalista realizmus, a szentimentalizmust nélkülöző, szenvedélyektől mentes, mégis drámai alakítások, amelyek a hétköznapok emberét állítják a középpontba.

A film nemzetközi sikerét számos elismerés is bizonyítja. 2007-ben a film Cannes-ban és a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon is elnyerte a kritikusok díját, az Európai Filmakadémia pedig a legjobb film és a legjobb rendezés díját ítélte oda neki.