eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Új haderőnem, hadviselésre kész Bundeswehr - bemutatta átalakítási tervét a védelmi miniszter

Karcsúbb, gyorsabb és felkészültebb egy esetleges háborúra - ezekkel a jelzőkkel vezette be a német védelmi miniszter a hadsereg szerkezetének átalakítását célzó, nagy érdeklődéssel várt tervét, amelynek ismertetését Boris Pistorius a NATO 75. születésnapjára időzítette. A miniszter korszakváltásról beszélt, hangsúlyozva, hogy a reform elengedhetetlen a jelenlegi rendkívül súlyos nemzetközi biztonsági helyzetben. A megvalósítás azonban nem ígérkezik könnyűnek és "olcsónak "sem.

A bejelentett szerkezeti átalakítás valóban egyfajta korszakváltást jelez - különös tekintettel arra, hogy a védelmi miniszter már tavaly januári hivatalba lépését követően jelezte, hogy a Bundeswehrt mind struktúráját, mind felszerelését tekintve elavultnak tartja.

Az új "forgatókönyv" Pistorius bejelentése szerint mindenekelőtt előirányozza, hogy az eddigi és nemzetközileg is általános három haderőnem, a szárazföldi, a légi és a haditengerészeti mellett létrehoznak egy negyediket is, amely a kiber- és információs hadviselésért lesz felelős.

Az új haderőnem németül a Truppe für den Cyber- und Informationsraum (CIR) elnevezést kapta, és feladata az elektronikus hadviselés, a kiberműveletek bonyolítása, a felderítés, továbbá az elektronikus infrastruktúra védelme lesz.

A miniszter terve ugyanakkor magában foglal egy új parancsnoki struktúrát is, amelynek kapcsán Pistorius egy egységes ,operatívt parancsnokságról beszélt. "Az ország védelmét egy egységes hadműveleti parancsnoksággal kell megerősíteni "- jelentette ki.

Ugyanakkor felállítanak egy úgynevezett támogatói parancsnokságot is, amelynek feladata mind a négy haderőnemre vonatkozóan elsősorban az egészségügyi ellátás és a logisztika biztosítása lesz.

A jövőbeni szerkezetnek meg kell felelnie az ország védelmével kapcsolatos új kihívásoknak, egyidejűleg szolgálnia kell az eddigi feladatok végrehajtását is - hangoztatta a miniszter.

"Senkinek nem támadhat az az ötlete, hogy támadást intézzen NATO-terület ellen"-

indokolta a változtatásokat a védelmi tárca vezetője, aki szerint a fenyegetettségi helyzet Európában tovább romlott.

A miniszter a bejelentett reformmal kapcsolatban az első lépésekről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb döntéseket az elkövetkező hónapokban végre kell hajtani.

Ennek kapcsán szakértők utaltak arra, hogy a Bundeswehr továbbra sem rendelkezik a megfelelő felszereléssel, illetve a megfelelő számú személyzettel sem. A fő kérdés továbbra is az, hogy Németország újból bevezeti-e az általános hadkötelezettséget, amit az akkori konzervatív védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg 2011-ben mindenekelőtt pénzügyi okok miatt függesztett fel. A hadsereg jelenleg mintegy 181 ezer fős, és önkéntesekből, illetve tartalékosokból áll.

A kötelező katonai szolgálat "visszavezetése" hosszabb idő óta vita tárgya.

A közelmúltban Pistorius is jelezte, hogy támogatja ezt, sőt ebből kiindulva a közelmúltban annak megalkotóinál a skandináv modellt "tesztelte".

Olaf Scholz kancellár mindezzel kapcsolatban egyelőre nem foglalt állást, míg a pénzügyminiszter, Christian Lindner inkább elutasítóan nyilatkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×