eur:
394.07
usd:
363.73
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
CV-22 Osprey, amerikai konvertiplán. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

A tengerbe csapódott egy amerikai katonai gép - halálos áldozatok is vannak

A tokiói Yokota légitámaszpontról indult gép Jakusima szigeténél, Japán legdélibb fő szigetétől, Kyushu-tól délre zuhant le.

Az NHK japán műsorszolgáltató szerint az Osprey a jakusimai repülőtéren próbált leszállni, de már a bázis megközelítéskor is lángokban állt - tudósított a BBC.

Hajókkal és repülőgépekkel kezdték meg a mentési munkálatokat. A hatóságok közölték, hogy egy holttestet, illetve roncsdarabokat találtak a helyszínen. További két embert is kihúztak a vízből, az ő állapotukról egyelőre nem tettek bejelentést.

A japán parti őrség korábban azt közölte, nyolc emberrel a fedélzetén járt szerencsétlenül a gép, de az amerikai hadsereg ezt a számot később hatra módosította.

CV-22 Osprey egy úgynevezett konvertiplán, amely helikopterként és légcsavaros gépként is képes repülni. Ezt a billenőrotoros megoldás teszi lehetővé, amely egyedülálló a világon. A gép függőlegesbe állított hajtóművekkel száll fel és le, majd a föld felett egy bizonyos magasságban vízszintesbe fordíva azokat repülőgépként száll tovább. Ezzel egyesíti a helikopterek helyből fel és leszálló képességét, a hagyományos repülőgépek nagy sebességével.

CV-22 Osprey leszállás közben. Forrás: Wikipédia
CV-22 Osprey leszállás közben. Forrás: Wikipédia

A technológia rendkívül bonyolult és kifejlesztése is hosszú ideig tartott. Augusztusban egy másik Osprey zuhant le Ausztrália északi részén a helyi csapatok hadgyakorlata során, és a fedélzeten tartózkodó 23 közül három amerikai tengerészgyalogos meghalt.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×