eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A neckarwestheimi atomerőmű 2023. április 10-én. Németországban a tervezettnél később, áprilils 15-én leállítják a még működő három atomerőművet (Emsland, Isar 2, Neckarwestheim 2) is.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Zuhan az energiafelhasználás Németországban

Németország primer energiafelhasználása csökkent az egy évvel korábbihoz képest az év első felében a magas energiaárak és a gazdaság gyenge teljesítménye miatt az AGEB energiapiaci kutatócsoport előzetes adatokon alapuló számításai szerint.

A több nagy német energiaipari konszern és gazdasági kutatóintézet által az energiapiaci statisztikák elemzésére létrehozott "AGEB - AG Energiebilanzen e.V." intézet kalkulációi alapján az év első felében 5561 petajoule energiát használt fel Németország, 7,1 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Ez a felhasznált energiamennyiség nagyjából a hatszorosa a 2022-ben megújuló energiaforrásokból fejlesztett elektromos áramnak.

A vizsgált időszakban csak a megújuló forrásokból fejlesztett energia mennyisége nőtt, mégpedig 0,6 százalékkal.

Az olajfelhasználás 2,0 százalékkal csökkent, a földgázfelhasználás pedig 10,1 százalékkal.

A kőszén felhasználása 10,8 százalékkal csökkent, ezen belül az erőművekben 19 százalékkal. Barnaszenet az idei első fél évben 18 százalékkal kevesebbet használtak fel mint tavaly. Atomenergiát 57 százalékkal kevesebbet fogyasztott Németország a három utolsó atomerőmű leállítása miatt.

A német energiamixben továbbra is a fosszilis energiahordozók dominálnak: az olajtermékek 33,7 százalékkal, a földgáz 26,1 százalékkal, a kőszén 9,0 százalékkal, a barnaszén pedig 8,4 százalékkal. A megújuló energiahordozókból fejlesztett energia részaránya 19,8 százalék volt az év első felében. Az atomenergia-felhasználás 1,4 százalékot tett ki. Egyéb energiahordozók, például a hulladékok 1,5 százalékkal vették ki a részüket a német energiafelhasználás fedezéséből.

Németország külkereskedelmi árammérlege az év első felében 3,1 milliárd kilowattóra importtöbbletet mutatott, szemben a 2022 első félévi 17,4 milliárd kilowattórás importtöbblettel.

Az AGEB jelentésében kiemelte, hogy a második negyedévben 6,4 milliárd kilowattóra volt áramból a német importtöbblet.

"Németország képes volt használni az esetenként kedvezőbb külföldi áramtermelési lehetőségeket. Emellett időjárási tényezőknek köszönhetően az Alpokban is megemelkedett a vízerőművek áramtermelése" - kommentálta Németország energiamérlegét az AGEB, megjegyezve, hogy Németország növekvő importtöbblete "a jól működő európai árampiac" jeleként értékelhető.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×