eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
an attacker with a knife violent attacking with a knife
Nyitókép: Elmar Gubisch/Getty Images

Félelem Németországban: bevezetik a "késtilalmat" a tömegközlekedésben

A belügyminiszter bejelentette, meg akarja tiltani, hogy a vonatokra és a buszokra késsel fel lehessen szállni. A cél az utóbbi időben Németországban is elharapódzott késes támadások megelőzése. Az ellenőrzés azonban a kétkedők szerint nem ígérkezik könnyűnek.

Januárban nagy indulatokat váltott ki egy késes támadás Schleswig-Holstein tartományban. A Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton rontott rá a merénylő az utasokra, amikor a szerelvény beérkezett brokstedti vasútállomásra. A támadó, egy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, a Gázai-övezetből származó, 33 éves palesztin két embert megölt és hetet megsebesített.

A merénylet erősen felszította a menekültellenes indulatokat az országban, elsősorban a konzervatívok az integrációs törekvések kudarcára hívták fel a figyelmet. Néhány héttel később az észak-rajna-vesztfáliai Freudenbergban annak a tizenkét éves kislánynak az esete is megdöbbenést keltett, akit két, vele egyidős lány késelt halálra.

Nancy Faeser a minap bejelentette, hogy tartományi kollégáinak javasolni fogja: akik kést hordanak magukkal, ne szállhassanak fel a vonatokra és a helyi tömegközlekedési eszközökre.

"A betiltás mellett vagyok, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen jellegű súlyos erőszakos cselekmények" – fogalmazott a miniszter. Faeser utalt arra, hogy a kések szinte mindenütt elérhetők a mindennapi életben, és az erőszakos bűnözők ezekkel "szörnyű dolgokat" képesek művelni. Ezért tartja szükségesnek a kések betiltását a szociáldemokrata politikus.

Faeser utalt arra is, hogy a repülőgépeken már jóval korábban hasonló tilalmat rendeltek el.

A miniszter terve szerint a késviselési tilalmat a jövőben a szövetségi és a tartományi rendőrségnek kellene ellenőriznie. A többi között azt vetette fel, hogy a szövetségi rendőségnek növelnie kell a "véletlenszerű " ellenőrzéseket a vasútállomásokon, és a tartományi rendőrségeknek is hasonlóan kellene eljárniuk. Utalt arra, hogy fegyvertartási törvények megsértése súlyos büntetéssel járó cselekmény.

A Deutsche Bahn támogatásáról biztosította a belügyminiszter javaslatát. A cég szóvivője utalt ugyanakkor arra, hogy a vasútnál már érvényben van bizonyos fokú tilalom. Eszerint olyan tárgyak, illetve anyagok, amelyek zavarhatják vagy megsérthetik az utastársakat, illetve megrongálhatják a vasúti kocsikat, nem szállíthatók sem kézipoggyászként, sem más formában.

A német rendőrök szakszervezete ugyanakkor fenntartásait jelezte a belügyminiszteri javaslattal kapcsolatban, mert a tervezett általános tilalom rendkívül nehezen ellenőrizhető.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×