eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Légi felvétel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutról 2023. március 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Ukrajna elismerte a Wagner-zászlót a bahmuti városházán

Szerhij Cserevatij, az ukrán keleti fegyveres erők szóvivője szerint a hivatali épület már régóta megsemmisült.

A szóvivő elismerte, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója valószínűleg járt Bahmutban.

"Zászlókat tűz ki olyan épületekre, amelyek fizikailag régóta nem léteznek, mint például közlése szerint a városházára, amely egyszerűen megsemmisült" - fogalmazott Cserevatij. Hangsúlyozta, hogy továbbra is Bahmut áll az orosz hadsereg - elsősorban a Wagner-csoport - támadásainak középpontjában.

"Csak az elmúlt 24 órában 32 ellenséges támadás és 26 összecsapás történt magában Bahmutban és a város környékén" - emelte ki. Kifejtette, hogy 238 alkalommal nyitottak tüzet az orosz erők az ukrán katonák állásaira ágyúkkal és rakétatüzérségi eszközökkel. Eközben 91 orosz katona vesztette életét, 119-en sérültek meg a harcokban, megsemmisült egy orosz harckocsi, egy Grad rakéta-sorozatvető és három lőszerraktár - tette hozzá.

Prigozsin hétfőn kijelentette, hogy az orosz erők "jogi értelemben" elfoglalták Bahmutot. Egyúttal elismerte, hogy a város nyugati részében maradtak ukrán csapatok - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Olekszij Dmitraskovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője úgyszintén az ukrán televíziók által sugárzott műsorban kijelentette, hogy az orosz csapatoknak nincs logisztikájuk ahhoz, hogy a teljes arcvonalon harci műveleteket hajtsanak végre, ezért nem támadnak az utóbbi időben a Zaporizzsja megyei frontszakaszon.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról beszélt a tévéműsorban, hogy az orosz erők változatlanul napi szinten tíz-tizenöt, legfeljebb húsz irányított légibombát lőnek ki a frontvonalra és a front menti területekre. Hozzátette, hogy olyan lövedékeket indítanak Szu-35 és Szu-34-es gépekről, amelyek akár hetven kilométert is képesek repülni, és komoly fenyegetést jelentenek. Elismerte, hogy az ukrán légierőnek nincsenek eszközei, amelyekkel hatékonyan reagálhatna ezekre a támadásokra. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnának emiatt nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre - például Patriot típusú rendszerre - és modern, többcélú vadászgépekre van szüksége.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×