eur:
392.48
usd:
373.58
bux:
56000.36
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Rusztam Muradov tábornok és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Forrás: Twitter/NEXTA
Nyitókép: Twitter/NEXTA

Itt a végleges döntés: menesztették a leggyűlöltebb orosz tábornokot

A Kreml hivatalosan is közölte, hogy leváltották a Keleti Katonai Körzet eddig parancsnokát, Rusztam Muradov hadseregtábornokot.

"Egy őrült idióta volt" – így jellemezték Muradov tábornokot az alárendeltjei. Azt pedig, hogy rászolgált erre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több elit egységet is a biztos halálba küldött Ukrajnában. Aknamezőkre vagy az ellenséges tüzérségi tűzbe hajszolta az embereit a Vuhledár birtoklásáért folytatott csatákban – közölte a The Moscow Times című újság névtelenségbe burkolózó katonai forrásokra hivatkozva.

Egyikük a Keleti Katonai Körzet magas rangú tisztje, a másik pedig az orosz fegyveres erők vezérkarában szolgál. Mint mondták, a vezérezredest mindössze hét hónappal a kinevezése után váltották le az ukrajnai haderő egyik parancsnoki posztjáról és ugyancsak menesztették a Keleti Katonai Körzet éléről. Muradovot azért távolították el, mert az általa vezetett orosz csapatok nem tudták elfoglalni a kelet-ukrajnai Vuhledar városát.

A stratégiailag fontos bányászváros elleni januári és februári támadások súlyos veszteségeket okoztak az orosz haderőnek. Az egyik hírhedt incidensben az ukránok több tucat orosz harckocsit lőttek ki, miután az aknamentesítő felszerelés hiányában Muradov azt parancsolta páncélosainak, hogy egyetlen oszlopban támadjanak.

A brit védelmi minisztérium információi szerint a város körüli harcokban naponta legalább ötszáz orosz katona esett el. De az is előfordult, hogy Muradov egységei három nap alatt majdnem negyven harckocsit vesztettek.

A vezérezredes Szíriában és a Dél-Kaukázusban is sikeres vezetőnek bizonyult, de az ukrajnai háborúban nem tudott helyt állni. Mivel mindenáron meg akart felelni a Kreml elvárásainak, olyan támadásokba hajszolta az embereit, amelyekből senki sem tért vissza. Ő a felelős többek között a 155. tengerészgyalogos dandár és a tatár önkéntesekből álló Alga zászlóalj megsemmisülésérét is. Így aztán a katonái hamar meggyűlölték és obszcén gúnynevet ragasztottak rá.

A Twitteren az egyik hozzászóló azzal kommentálta a tábornok leváltásáról szóló hírt, hogy ő bizony Muradov helyében kerülné a magas épületeket, nehogy véletlenül kizuhanjon egy ablakból.

Címképünkön Rusztam Muradov tábornok (b) látható 2017-ben, miután átvette Vlagyimir Putyintól (j) az Oroszország Hőse kitüntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Ugrik az OTP a nyitás után

Ugrik az OTP a nyitás után

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés ma reggel, ezt követően Európában a mérsékelt optimizmus jegyében indult a nap a tőzsdéken. A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint pedig Amerikában is kisebb pluszban nyithatnak a vezető részvényindexek. Gazdasági információk tekintetében nem számítunk ma olyan adatközlésre idehaza, ami a magyar piacon komolyabb hatást fejthetne ki - esetleg az ipari termelői árak alakulása lehet érdekes -, inkább a nemzetközi folyamatokra figyelhetnek majd a befektetők. Fontos lehet majd például a német infláció alakulása, miközben az amerikai felülvizsgált GDP-adat már aligha tartogat majd meglepetést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×