eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Rusztam Muradov tábornok és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Forrás: Twitter/NEXTA
Nyitókép: Twitter/NEXTA

Itt a végleges döntés: menesztették a leggyűlöltebb orosz tábornokot

A Kreml hivatalosan is közölte, hogy leváltották a Keleti Katonai Körzet eddig parancsnokát, Rusztam Muradov hadseregtábornokot.

"Egy őrült idióta volt" – így jellemezték Muradov tábornokot az alárendeltjei. Azt pedig, hogy rászolgált erre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több elit egységet is a biztos halálba küldött Ukrajnában. Aknamezőkre vagy az ellenséges tüzérségi tűzbe hajszolta az embereit a Vuhledár birtoklásáért folytatott csatákban – közölte a The Moscow Times című újság névtelenségbe burkolózó katonai forrásokra hivatkozva.

Egyikük a Keleti Katonai Körzet magas rangú tisztje, a másik pedig az orosz fegyveres erők vezérkarában szolgál. Mint mondták, a vezérezredest mindössze hét hónappal a kinevezése után váltották le az ukrajnai haderő egyik parancsnoki posztjáról és ugyancsak menesztették a Keleti Katonai Körzet éléről. Muradovot azért távolították el, mert az általa vezetett orosz csapatok nem tudták elfoglalni a kelet-ukrajnai Vuhledar városát.

A stratégiailag fontos bányászváros elleni januári és februári támadások súlyos veszteségeket okoztak az orosz haderőnek. Az egyik hírhedt incidensben az ukránok több tucat orosz harckocsit lőttek ki, miután az aknamentesítő felszerelés hiányában Muradov azt parancsolta páncélosainak, hogy egyetlen oszlopban támadjanak.

A brit védelmi minisztérium információi szerint a város körüli harcokban naponta legalább ötszáz orosz katona esett el. De az is előfordult, hogy Muradov egységei három nap alatt majdnem negyven harckocsit vesztettek.

A vezérezredes Szíriában és a Dél-Kaukázusban is sikeres vezetőnek bizonyult, de az ukrajnai háborúban nem tudott helyt állni. Mivel mindenáron meg akart felelni a Kreml elvárásainak, olyan támadásokba hajszolta az embereit, amelyekből senki sem tért vissza. Ő a felelős többek között a 155. tengerészgyalogos dandár és a tatár önkéntesekből álló Alga zászlóalj megsemmisülésérét is. Így aztán a katonái hamar meggyűlölték és obszcén gúnynevet ragasztottak rá.

A Twitteren az egyik hozzászóló azzal kommentálta a tábornok leváltásáról szóló hírt, hogy ő bizony Muradov helyében kerülné a magas épületeket, nehogy véletlenül kizuhanjon egy ablakból.

Címképünkön Rusztam Muradov tábornok (b) látható 2017-ben, miután átvette Vlagyimir Putyintól (j) az Oroszország Hőse kitüntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×