eur:
394.71
usd:
370.99
bux:
66484.65
2024. április 16. kedd Csongor
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videóról készített képen egy Jarsz típusú interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki az orosz nukleáris erők gyakorlatán az északnyugat-oroszországi Pleszeckben 2022. október 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által videokonferencia keretében megtekintett gyakorlatokon ballisztikus rakétákat és robotrepülőgépeket lőttek ki, és a Kreml szerint az összes célba talált.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Rakétákkal és robotrepülőgépekkel gyakorlatozott az orosz nukleáris haderő

Vlagyimir Putyin is megtekintette a nukleáris fegyverzetű csapatok hadgyakorlatát.

Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész "minden rendelkezésre álló eszközt" bevetni Oroszország területének védelmében.

A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra.

A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat.

Ilyen légi, szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat évente tartanak Oroszországban a nukleáris erők képzésére és felkészültségük demonstrálására.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×