eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozók indulnak, hogy lakóépületeket fertőtlenítsenek a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-én, a háttérben egy kerékpáros. A bukaresti önkormányzat ettől a naptól kezdve hét nagy kiterjedésű sétálóövezetet alakított ki a belvárosban, hogy legyen hol sétálniuk a járványügyi korlátozások miatt egyéb szabadidős tevékenységek híján maradt bukarestieknek.     Romania loosened a number of lockdown measures imposed two months ago to limit the spread of the COVID-19 infections, but kept social distancing and to wear a face mask while indoors on or public transport.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Székelyföldi segélykiáltás: akadálytalanul terjed az omikron a gyerekek között

Az alacsonyabb iskolázottságúak és a gyermeket nevelő szülők körében a leggyérebb az átoltottság, így a gyermekek között akadálytalanul terjed a vírus, iskolazárásra viszont csak megyei szinten van lehetőség – mondta Tar Gyöngyi Hargita megyei tisztifőorvos az InfoRádióban.

Romániában két hét alatt megszázszorozódott az omikronnal fertőzöttek száma, és meredeken emelkedik a kórházi kezelésre szoruló covidos gyermekeké is. Tar Gyöngyi tisztifőorvos, a Hargita megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádióban elmondta, valóban domináns már az omikron variáns, 80 százalékban uralkodóvá vált, de ez a kórházakra nézve kevésbé jelent nyomást.

"Romániában minden iskolában megkezdődött a második félév, de az omikron valóban gyorsította a terjedést, megtelt a gyermekosztály is. Megyénkben intenzív terápián még nincs gyermek, de volt már egy-két olyan eset, hogy ezt mérlegelni kellett, valószínű, hogy rövid időn belül ez is bekövetkezik, elég aggasztó a helyzet" – mutatott rá.

Tisztázta azt is, hogy a jelenléti oktatást a kórházi Covid-ágyak telítettségéhez kötötték, ez az intézkedés pedig elég nagy szabadságot biztosít.

"Mivel általában enyhébb esetekről van szó és megyei átlaggal kell számolnunk, ez bizonyos helységekben, vidéki közösségekben problémát fog jelenteni;

bizonyos helyeken nyitva fognak maradni az iskolák akkor is, ha a fertőzöttségi ráta az adott helyen nagyon magas értékeket ér el."

Egy kutatást is kommentált, mely szerint a székelyföldi magyarok oltásszkeptikusabbnak tűnnek az átlagnál.

"Ahol erre rálátásunk van, mert ismerjük az iskolázottságot, azt lehet mondani, az iskolázatlanabb, kevésbé művelt emberek kételkednek az oltás hatékonyságában. Ezt minden módon próbáltuk ellensúlyozni, olyan tájékoztatási kampányt próbáltunk magyar nyelven is terjeszteni, amely hathat, de nem igazán van sikere.

Az interneten terjedő álhírekkel nagyon nehéz felvenni a versenyt,

és ezek veszélyeztetik a nemsokára induló, a kisgyermekeket érintő oltási kampányt is. A nagyobb gyermekek átoltottsága is igen gyenge, épp azért, mert a szüleiknél is roppant gyenge az átoltottság."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×