eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

Az Alzheimer-kór a férfiak és a nők agyában eltérő módon terjed

2050-re 153 millió demenciás beteg lehet világszerte – summázta legfrissebb tanulmányát a The Lancet Public Health című nemzetközi orvosi kiadvány, amely a betegség fő okozójaként a dohányzást, a túltápláltságot, a túlzott arányú vércukorszintet és az alacsony iskolázottságot említette.

A Lancet média-csoport különböző szaktémáknak szentelt orvosi kiadványok tucatjait publikálja világszerte, tetemes látogatottság mellett (legutóbb 84 millió online látogatót és 141 millió cikkletöltést regisztráltak). Közülük a „Public Health”-ben közzétett tanulmány múlt pénteken jelent meg, a publikáció vezető szerzője pedig Emma Nichols, a University of Washington egészségügyi adatok mérésével és értékelésével foglalkozó intézetének munkatársa volt.

A tanulmány szerint – amelyet a brüsszeli Euractiv szemlézett –

2019-ben globálisan 57 millió demenciás beteget regisztráltak, bár a tényleges szám ennél jó eséllyel nagyobb.

Nyugat-Európában – ami amúgy ilyen szempontból a legkevésbé sújtott régió a világon – mintegy 8 millió ilyen beteget tartanak számon

A szerzők azzal számolnak, hogy a jelenlegi életfeltételek változatlansága mellett 2050-re globálisan 153 millióra nőhet a számuk. A legnagyobb arányú – mintegy 350 százalékos – ugrásra elsősorban a Közel-Keleten és Afrikának a Szaharától délre eső területein számítanak, mindenekelőtt a tetemes népességnövekedés miatt.

Nyugat-Európában ugyanekkorra az említett 8 millió demenciás eset száma mintegy 14 millióra nőhet a tanulmány szerint.

A szerzők kitértek arra is, hogy globális léptékben érvényes tapasztalás, hogy az emlékezetkiesés nagyobb arányban sújtja a nőket, mint a férfiakat (a már említett 2019-es adatgyűjtés az esetek 69 százalékánál női beteget talált), és arra számítanak, hogy ez a tendencia 2050-ben is hasonló lesz.

A publikáció társszerzője, Jaimie Steinmetz, aki szintén a washingtoni egyetem intézetének munkatársa, úgy véli, hogy mindezt nem annyira az magyarázza, hogy a nők jellemzően tovább élnek a férfiaknál, hanem az, hogy a nemi különbségből adódó egyes biológiai mechanizmusok és adottságok (a kedvezőtlen faktorok egybeesése esetén) jobban sebezhetővé teszik a szervezetet a demenciás tünetekkel szemben. A jelenlegi ismeretek szerint „az Alzheimer-kór a férfiak és a nők agyában eltérő módon terjed” – mutatott rá ennek kapcsán Steinmetz.

A betegség megjelenésének a tényleges közvetlen oka azonban értelemszerűen nem ez, hanem egy sor azonosított élettani kockázati tényező, amelyek közül

a tanulmány négyet külön is kiemelt: a dohányzást, a túltápláltságot, a magas vércukorszintet és az alacsony iskolázottságot.

A szerzők ennek kapcsán hangsúlyozzák, hogy a betegség visszaszorításánál fontos minimum ezeknél egységesen csökkenteni az előidéző okokat. Példaként utaltak arra, hogy bár például az iskolázottság érzékelhető javítása egyes szimulációk szerint 2050-re 6 millióval csökkenthetné a várható megbetegedések számát, ezt azonban felülírhatja, hogy a másik három kockázati tényező viszont ugyanezen időszakban legalább 7 millió új esetet idézhet elő.

Erről állapította meg a tanulmány vezető szerzője, Emme Nichols, hogy csakis akkor lehet globális léptékben javulásra számítani,

  • ha a helyi életkörülményeket figyelembe vevő, olcsó, de mindenkihez eljutó programokkal el tudják érni az egészségesebb étkezési szokások terjedését és a több mozgással járó életforma általánossá válását,
  • ha az emberek le tudnak mondani a dohányzásról és
  • ha az oktatás egy mind kiterjedtebb kör számára válik elérhetővé.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×