eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin jó egészséget kívánt Joe Bidennek

Az orosz elnök felemlegette, hogy az Egyesült Államok az egyetlen ország a történelemben, amelyik atomfegyvert vetett be.

Jó egészséget kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Bidennek egy nappal azután, hogy amerikai hivatali partnere gyilkosnak minősítette őt.

"Valóban személyesen ismerjük egymást, ahogy Biden mondja. Hogy mit felelnék neki? Jó egészséget! Egészséget kívánok neki. Ezt irónia és vicc nélkül mondom" – nyilatkozott kérdésre válaszolva Putyin egy élő tévéműsorban.

Az elnök azt fejtegette, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.

"Minden nép, minden állam történelmében sok nagyon nehéz, drámai és véres esemény történt. Amikor más embereket, más népeket jellemzünk, az olyan, mintha tükörbe néznénk, önmagunkat látjuk bennük, másokra vetítjük át azt, ami a saját lényegünk" – fogalmazott.

"Emlékszem, amikor gyerekkorunkban az udvaron összevesztünk, azt mondtuk egymásnak:

aki mondja másra, az mondja magára. De ez nem véletlen, ez nem egyszerűen egy gyermekmondóka és tréfa. Ebben nagyon mély pszichológiai értelem rejlik: másokban mindig a saját tulajdonságainkat látjuk, azt, hogy ugyanolyanok, mint mi.

Ebből kiindulva jellemezzük őket és értékelünk egyáltalán" – vélekedett az orosz elnök.

Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban indián törzseket irtottak ki, és a Black Lives Matter mozgalomra utalva arra is, hogy a rabszolgaság következményei ma sem múltak el nyomtalanul.

"Ezenkívül ez az egyetlen olyan ország, amely bevetette az atomfegyvert" – hangoztatta.

Putyin kijelentette, hogy az amerikai establishmentben sok becsületes és tisztességes ember van, és Oroszország rájuk kíván támaszkodni. Mint mondta, az amerikai vezetés kizárólag Washington feltételei alapján akarja alakítani a viszonyt, de Moszkva csakis a számára kedvező feltételek mellett hajlandó az együttműködésre.

Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak (killer) minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy hivatali partnere "meg fog fizetni" a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért.

"Nem lennék bőbeszédű erre reagálva. Csak azt mondanám, hogy ezek nagyon rossz kijelentések az Egyesült Államok elnöke részéről. Ő (Biden) egyértelműen nem akarja javítani a kapcsolatokat országunkkal, és a továbbiakban ebből fogunk kiindulni. Az elmondottakhoz nincs hozzáfűzni valóm" – nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidensről.

Arra a kérdésre, hogy emlékszik-e hasonló esetre, kijelentette: "Természetesen nincs mire emlékezni,

ilyen még nem volt a történelemben."

Az elnöki szóvivő értékelése szerint a kétoldalú viszony "nagyon rossz" állapotban van, és "abszolút egyértelmű", hogy Biden kijelentése milyen hatást gyakorol rá. A kérdésre, hogy lesznek-e a Kreml részéről ellenlépések, azt mondta, "nincs mit tenni". Újságírói érdeklődésre úgy vélekedett, nem Moszkvától kell kérdezni, hogy mit kell tenni a kapcsolatok javítása érdekében.

Az incidens miatt még szerdán hazahívták konzultációra Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerda éjjel a Rosszija 1 tévéadónak nyilatkozva rámutatott, hogy Oroszország eddig még sohasem "invitálta" vissza a nagykövetét Washingtonból. A szóvivő ugyanakkor elzárkózott a "visszarendelés" kifejezés használatától.

Zaharova a Szolovjov Live YouTube-csatornán csütörtökön azt mondta, hogy a misszióvezetővel folytatott konzultáció "annyi időt vesz igénybe, amennyi csak szükséges".

Antonov nagykövet szombaton tér vissza állomáshelyéről a washingtoni orosz diplomáciai misszió szerint. Az orosz külügyminisztérium közölte:

a konzultáció célja annak megvizsgálása, hogy milyen úton lehet kiigazítani a súlyos állapotban lévő, Washington által zsákutcába vezetett orosz–amerikai kapcsolatokat.

"Érdekeltek vagyunk abban, hogy ne engedjük meg a visszafordíthatatlan hanyatlásukat, ha az amerikaiak tudatában vannak az ezzel kapcsolatos kockázatoknak" – hangzott a tárca ezzel kapcsolatban szerdán kiadott közleménye.

Peszkov azt mondta, hogy Putyinnak nincsenek konkrét tervei a nagykövettel kapcsolatban, de szükség esetén meghallgatja őt.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke csütörtöki Facebook-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy a nagykövet konzultációra való visszahívása nem az utolsó lépés lesz, ha Biden kijelentését követően nem hangzik el magyarázat és bocsánatkérés.

"Ez vízválasztó. Ezzel a goromba kijelentés a hulladékba írt le minden, az Egyesült Államok új kormányzatának politikájával kapcsolatos várakozást" – írta a politikus, aki a felsőház külügyi bizottságának elnöke volt.

Koszacsov helyét a törvényhozási testület élén szerdától Grigorij Karaszin volt külügyminiszter-helyettes vette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×