eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Banki vezetőt vettek őrizetbe az "évszázad lopásával" összefüggésben

Őrizetbe vették csütörtökön a moldovai nemzeti bank (BNM) egyik főosztályának vezetőjét egy razzia után, amelyet az ország bankrendszeréből elsikkasztott egymilliárd dollár ügyével kapcsolatban folytattak - közölte a főügyészség sajtószolgálata.

"Átkutatták az otthonát és az irodáját a Banca de Economii korábbi különleges adminisztrátorának, aki egyben a BNM egyik főosztályát vezeti. Hivatallal való visszaélés gyanújával őrizetbe vették. A vizsgálati intézkedések a banki csalás ügyével kapcsolatosak" - áll a közleményben.

Az esettel kapcsolatban tavaly hat embert vettek őrizetbe, köztük Dorin Dragutanut, a BNM korábbi vezetőjét, helyettesét, Emma Tabirtát, valamint a jegybank két akkori alelnökét, Aereliu Cincileit és Ion Sturzut, akiket különösen nagy mértékű csalásban és pénzmosásban való bűnrészességgel vádolnak.

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot belpolitikai bizonytalanság sújtja, főként az "évszázad lopásaként" ismert botrány óta, amelynek során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben. A botrány kirobbanása után tüntetések törtek ki, két kormány is megbukott, és összeomlott az EU-párti pártok kormánykoalíciója, amely az Egyesült Államok és az EU támogatását élvezte.

A moldovai kormány kérésére a vizsgálatba bevonták a New York-i székhelyű Kroll nemzetközi pénzügyi nyomozó ügynökséget is, amelynek jelentése szerint az összeget a Banca de Economii, a Banca Sociala és az Unibank nevű bankokon keresztül lopták el, amelyek Ilan Sor üzletember ellenőrzése alá tartoztak. Sort 2017-ben 7,5 év börtönbüntetésre ítélték. Az ellopott pénzt azóta sem találták meg.

A sikkasztással kapcsolatban a moldovai államügyész vádat emelt az ország egyik leggazdagabb embere, Vladimir Plahotniuc üzletember, politikus ellen, aki külföldön tartózkodik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×