eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin
Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját betöltő Németország kancellárja védőmaszkban vesz részt az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2020. július 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Németország már lazított

A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek napi száma többhavi mélypontra süllyedt.

A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok előző heti megállapodása alapján országszerte megnyitottak a könyvesboltok, a virágboltok és a kertáruházak, véget ért a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokra - például kozmetika, masszázs - elrendelt kényszerszünet, és ismét működhetnek az autós-, a hajós- és a pilótaiskolák.

Bevezették azt is, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi kettő helyett öten lehetnek együtt, a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva.

Egy sor szabályt tartományi szinten, a járványhelyzet helyi alakulásától függően változtattak. Több tartományban ismét lehet vásárolni a december közepén bezáratott boltokban, de csak előre egyeztetett időpontban.

Több tartományban a kulturális intézmények november eleje óta tartó zárlatának feloldása is elkezdődött, Berlinben például a városvezetés rendelete alapján hétfőtől megnyithatnak a múzeumok és a galériák. A legtöbb egyelőre még nem élt a lehetőséggel, mert készül a nyitási engedélyhez kapcsolódó szigorú fertőzéshigiéniai szabályrendszer érvényesítésére.

A lazítások fenntartásának feltétele, hogy ne emelkedjen tartományi szinten 100 fölé az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A lazítások kiterjesztésének feltétele, hogy 50 alá süllyedjen a mutató.

A lazítások révén ismét emelkedik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések száma, ami újabb lendületet adhat a B.1.1.7 jelzésű, "brit" vírusváltozat terjedése miatt eleve erősödő járványnak. A döntéshozók reményei szerint ezt a veszélyt ellensúlyozza az oltási kampány előrehaladása, és az úgynevezett antigén gyorstesztek rendszeres és tömeges alkalmazása.

A legtöbb tartományban arra készülnek, hogy bevezetik az ingyenesen elvégezhető gyorsteszt intézményét. Berlinben már meg is tették ezt a lépést, hétfőtől a tartományi rangú főváros minden lakosa hetente egyszer teszteltetheti magát ingyen. Ehhez csak fel kell keresni a 16 tesztközpont valamelyikét.

Ugyancsak sokat várnak a képzett segítő közreműködése nélkül, otthon, önállóan elvégezhető antigén gyorstesztektől. Az első ilyen termékek forgalmazása a napokban kezdődött a német kiskereskedelemben.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×