eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipédia/Olivier Dassault

Helikopterbalesetben meghalt Olivier Dassault

A francia milliárdos, a Mirage, a Falcon és a Rafale harci repülőket gyártó Dassault cégcsoport egyik örököse, jobboldali politikus hatvankilenc éves volt.

Az ellenzéki Köztársaságiak nemzetgyűlési képviselője az Atlanti-óceán partján fekvő Deauville közelében vesztette életét.

"Olivier Dassault szerette Franciaországot. Ipari vezetőként, parlamenti és önkormányzati képviselőként, a légierő tartalékos kapitányaként szüntelenül a hazáját szolgálta, annak aduit kihasználva. Hirtelen halála óriási veszteség" - írta Emmanuel Macron államfő a Twitteren.

Rendőrségi források szerint a helikopterbaleset délután 6 órakor történt a normandiai partoknál. A tragédiában a pilóta is életét vesztette, a fedélzeten más nem tartózkodott. Az Aérospatiale AS350 Écureuil típusú helikopter egy magánterületről történt felszálláskor lezuhant.

Több politikus is megemlékezett a 2018-ban elhunyt Serge Dassault, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap volt tulajdonosának fiáról, s a cégalapító Marcel Dassault unokájáról.

Jean Castex miniszterelnök szerint Olivier Dassault "humanista képviselő, vizionárius vállalkozó, a hazájáért mélyen elkötelezett ember, elegáns merészségű művész" volt.

A Forbes magazin 2020-ban Olivier Dassault-t a világ 361. legvagyonosabb emberének sorolta be három testvérével együtt, mindegyiküknek mintegy 5 milliárd eurós vagyont tulajdonítva.

Nagyapja 1986-ban bekövetkezett halála után apja, Serge Dassault az Europe Falcon Service igazgatóhelyettesének és a Dassault Aviation repülőipari nagyvállalat stratégiai igazgatójának nevezte ki Olivier Dassault-t, majd 2011-ben a Dassault cégcsoport felügyelőbizottsági elnöke lett, amely az ugródeszkát jelenthette volna ahhoz, hogy egy nap a családi holding vezetőjévé váljon.

Hét évvel később, apja halála előtt néhány hónappal azonban Olivier Dassault lemondott a családi vállalkozás felügyelőbizottsági elnökségéről, amelyet összeférhetetlennek tartott képviselői mandátumával.

Olivier Dassault - három gyerek apjaként - 2002 óta volt a Párizshoz közeli Oise megye jobboldali nemzetgyűlési képviselője.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×