eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495 főre nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak.
Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Druzsinyin

Putyin is megszólalt az orosz vakcinák hatékonyságáról

Újabb orosz vakcinát tesztelnek majd, míg egy készítmény vizsgálata hamarosan lezárul.

Tesztelések bizonyítják, hogy az orosz vakcinák hatékonyak az új koronavírus új mutációival szemben is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) vezetőjével, Veronyika Szkvorcovával tartott találkozóján.

"Azt a jelentést kaptam, hogy a meglévő vakcináink hatékonyan működnek azok ellen a változatok ellen, amelyek Európát, de nemcsak Európát ma annyira megijesztik" - mondta.

"Ezeknek a vakcináknak a tesztelése a vírus ellen azt mutatja, hogy az oltóanyagaink hatékonyak ezen változatok ellen" - tette hozzá.

Szkvorcova elmondta, hogy az FMBA március közepére fejezi be a Mir-19 elnevezésű, "közvetlen hatású koronavírus elleni készítmény" tesztelésének első, az év elején megkezdett fázisát. A volt egészségügyi miniszter szerint egy újonnan szabadalmaztatott molekuláról van szó, amelynek nincsenek analógjai, és "mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve", a tesztelés különösen nagy gonddal folyik.

Szkvorcova kifejezte reményét, hogy a Covid-19 ellen az FMBA által kifejlesztett vakcina tesztelése júliusban kezdődik meg. Szavai szerint az orosz tesztrendszerek a mutációtól függetlenül az összes új koronavírust kimutatják.

Elmondta azt is, hogy az általa irányított ügynökség a járvány ideje alatt az új koronavírus 3500-féle mutációját mutatta ki Oroszországban. Közölte, hogy hét változat kivételével, amelyeknek az elterjedése meghaladja az 5 százalékot a lakosság körében, ezek gyakorlatilag mind mononukleotid és semleges jellegűek, aminek nincs jelentősége a betegség lefolyása szempontjából.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország "nagyon érzékenyen" és "felelős módon" reagál a külföldtől érkező vakcinakérelmekre, de, mint mondta,

a gyártási kapacitások hiánya nem teszi lehetővé valamennyi teljesítését.

Peszkov így reagált Milos Zeman államfőnek a Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett levelére, amelyben Szputnyik V csehországi szállítását kérte tőle.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyártás felfutóban van, és a lehetőségek mérlegelése az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hatáskörébe tartozik.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn megjelent elemzése szerint az oroszok 56 százaléka nem fél attól, hogy elkapja a Covid-19-et, 43 százalék viszont igen. Az aggódók aránya a legalacsonyabb 2020 februárja óta, amikor a járvány csak elkezdett terjedni a világon, és a fertőzöttek száma Oroszországban is alacsony volt. Tavaly októberben a válaszadók 64 százaléka még azt mondta, hogy fél megbetegedni, 34 százalék pedig azt, hogy nem.

Tavaly december óta 38-ról 30 százalékra csökkent azoknak a megkérdezetteknek az aránya, aki kész lenne Szputnyik V-vel beoltatni magát, azok aránya pedig, aki erre nem hajlandó, 58-ról 62 százalékra nőtt. Mindemellett 2021 februárjára a felmérésbe bevont 1600 fős reprezentatív országos minta 4 százaléka már megkapta a védőoltást.

A Levada közvélemény-kutatása szerint az oroszok 64 százaléka úgy véli, hogy az új koronavírus egy mesterségesen kifejlesztett biológiai fegyver, 23 százalék szerint természetes eredetű, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni a járvány eredetét firtató kérdésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×