eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Rossz vége lett a cápalesnek – videó

Csak bő egy hónapja történt, hogy a Sínai-félsziget déli csücskénél, a Ras Mohammed foknál cápatámadás ért egy légzőcsővel búvárkodó turistacsoportot, de most egy újabb incidensről számolt be az egyiptomi sajtó. Az újabb cápatámadás a népszerű dél-egyiptomi üdülőparadicsom, Marsa Alam közelében, a búvárok körében különösen népszerű Elphinstone-zátonynál történt.

December másodikán a dél-egyiptomi Elphinstone korallzátony-rendszernél egy tapasztalt, több száz légzőkészülékes merüléssel rendelkező 42 éves német nőt ért cápatámadás. A merülés alatt a búvárcsoport közelében több óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) bukkant fel – írja az Origo.

Az Elphinstone zátony a világtenger egyik leghíresebb merülőhelye, amely többek között a november–decemberi szezonban itt különösen nagy számban előforduló óceáni fehérfoltú cápákról híres a búvárok körében. A gyakorlott búvárokból álló csapat is e nagytestű ragadozók megfigyelése céljából hajtotta végre a kérdéses merülést.

Ehhez a zátonyrendszerhez tartozik az a Marsa Shagra előtt húzódó és a partról is megközelíthető szakasz, ahol a balesetet elszenvedett csoport merült. A csoport észrevett egy méretesebb óceáni fehérfoltút.

A búvárok a cápás merülési protokoll egyik legfontosabb szabályát (?), a csoportban maradás követelményét betartva valamennyien a körülöttük köröző nagytestű cápára figyeltek, és feltehetően ezért nem vették észre azt a testhosszából adódóan fiatal példányt, amely oldalról közelítette meg a búvárokat, majd rárontott a 42 éves német nőre.

A ragadozó a bal vállán harapta meg a nőt, mély sebet ejtve az áldozat testén.

A csoportot vezető búvár nem vesztette el a lélekjelenlétét, társai segítségével elűzte a fiatal állatot, majd azonnali elsősegélyben részesítette a sérült hölgyet, akit kórházba szállítottak.

Amr Hanafi, a régió kormányzója arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhetően a hölgy állapota stabil, és nincs életveszélyben. A hatóságok három napra lezárták az érintett partszakaszt, és megtiltották a búvárkodást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×