INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

abortusz

lengyelország

abortusztörvény

európai parlament

Varsó elutasította az Európai Parlament határozatát

Infostart / MTI

Az abortusztörvény lengyelországi szabályozását érintő határozatával az Európai Parlament (EP) beavatkozik egy tagállami hatáskörbe tartozó, az uniós alapszerződésekben nem szabályozott belügybe - jelentette ki csütörtökön Julia Przylebska, a lengyel alkotmánybíróság elnöke.

Przylebska az EP aznapi határozatára reagált, melyben az európai képviselők elítélték a varsói alkotmánybíróság október végi döntését. A taláros testület ebben alkotmányellenesnek ítélte azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

A határozattal az EP-képviselők megsértik a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, ami egyben a demokrácia alapját képező, a három - törvényhozói, végrehajtói és bírói - hatalmi ág szétválasztása elvének megsértését is jelenti - hangsúlyozta Przylebska a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Európai Unió nem jogosult egy tagállam alkotmánybírósági döntéseinek alakítására, és nem vizsgálhatja felül a testület megválasztásának törvényességét sem. "Csodálkozva állapítom meg, hogy az EP-képviselők nincsenek tudatában ennek a ténynek" - jegyezte meg Przylebska.

Érvelésével arra reagált, hogy az EP-képviselők szerint a jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018