eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Varsó elutasította az Európai Parlament határozatát

Az abortusztörvény lengyelországi szabályozását érintő határozatával az Európai Parlament (EP) beavatkozik egy tagállami hatáskörbe tartozó, az uniós alapszerződésekben nem szabályozott belügybe - jelentette ki csütörtökön Julia Przylebska, a lengyel alkotmánybíróság elnöke.

Przylebska az EP aznapi határozatára reagált, melyben az európai képviselők elítélték a varsói alkotmánybíróság október végi döntését. A taláros testület ebben alkotmányellenesnek ítélte azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

A határozattal az EP-képviselők megsértik a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, ami egyben a demokrácia alapját képező, a három - törvényhozói, végrehajtói és bírói - hatalmi ág szétválasztása elvének megsértését is jelenti - hangsúlyozta Przylebska a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Európai Unió nem jogosult egy tagállam alkotmánybírósági döntéseinek alakítására, és nem vizsgálhatja felül a testület megválasztásának törvényességét sem. "Csodálkozva állapítom meg, hogy az EP-képviselők nincsenek tudatában ennek a ténynek" - jegyezte meg Przylebska.

Érvelésével arra reagált, hogy az EP-képviselők szerint a jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×