eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Újabb bizonyíték, másodszor is meg lehet fertőződni

Másodszor is elkapta a koronavírus-fertőzést egy ecuadori férfi - közölte a quitói egyetem mikrobiólógiai intézete.

Ez az első bizonyított újrafertőzéses eset a latin-amerikai országban.

Az intézet közlése szerint az illető májusban, majd augusztusban is elkapta a vírust, mindkét esetben megtörtént a DNS-szekvenálás, és megállapították, hogy a korokozók nem ugyanabból a vírustörzsből valók.

Az első esetben könnyű lefolyású volt a fertőzés okozta betegség, másodszor közepesen súlyos légúti megbetegedést okozott. A két fertőzés között, júliusban vírusteszten esett át az illető, és negatív volt az eredmény. A második fertőzéskor a kutatók megállapították, hogy nőtt a szervezetében az immunoglobulin szintje, ami arra utal, hogy már korábban képződtek a szervezetében antitestek.

Eddig Hongkongban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban dokumentáltak ilyen esetet.

Az infektológusok hat hónappal a Sars-CoV-2 kóddal ellátott újfajta koronavírus felbukkanása után is vajmi keveset tudnak az újrafertőzések lefolyásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a néhány ilyen eset számos kérdést vet fel. Szakemberek mindenesetre arra a megállapításra jutottak laboratóriumi kutatások alapján, hogy az első fertőzés legalábbis ideiglenesen védelmet nyújt egy újabb fertőzés ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×