INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

la manche-csatorna

migráció

migráns

calais

Illegális bevándorlók tanulnak egy önkéntesek által működtetett iskolában a franciaországi Calais-hoz közeli táborban 2015. augusztus 12-én.

Jöhet a La Manche csatorna teljes lezárása

Infostart / MTI

Az ok a migráció felpörgése. A brit fél egyelőre agyondicséri a francia hatóságokat.

A Franciaországból Angliába igyekvő illegális bevándorlókkal szembeni szigorúbb fellépésről, a La Manche csatorna "teljes lezárásáról" egyeztetett kedden Párizsban a brit kormány bevándorlásügyi minisztere.

Chris Phelp elmondta a Sky News televíziónak, hogy "átfogó cselekvési tervet" dolgoznak ki francia hivatali partnereivel, de részletekbe nem bocsátkozott. A brit minisztert elkísérte Dan O'Mahoney, a "csatorna felől érkező fenyegetés" kivédésével megbízott parancsnok. A nemrégiben kinevezett főtiszt jövő héten visszatér Franciaországba, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Augusztus első tíz napjában már csaknem 700 migráns érte el a brit partokat Franciaország felől a 33 kilométeres tengeri átkelőn; a múlt héten volt olyan nap, amikor 235-en érkeztek.

Phelp miniszter ugyanakkor méltatta a francia hatóságokat, amelyek szerinte nagyszerű munkát végeznek, idén több mint ezer embert tartóztattak fel.

London és Párizs eddig is számos megállapodást dolgozott ki, hogy megállítsa a menekültáradatot. Július elején egyeztek meg arról, hogy megosztják egymással az embercsempész-hálózatokról szóló hírszerzési értesüléseket.

Már évek óta brit rendőrök is járőröznek a csatorna francia oldalán, Calais kikötővárosban és környékén, és a brit kormányzat pénzzel is segíti a francia határőrséget.

Az eddigi erőfeszítések zöme ugyanakkor arra irányult, hogy elfogják az illegális bevándorlókat Calais és Dunkerque környékén, még azelőtt, hogy felkapaszkodnának a Csalagúton át Angliába tartó vonatokra vagy komppal átkelő teherautókra.

Sok migráns viszont sikerrel jut át brit földre a tengeri útra egyébként alkalmatlan, egészen kis csónakokon, gyakran gumicsónakon vagy kajakon. Tavaly több mint 2700 illegális bevándorlót fogtak el a tengeri átkelés közben, több mint négyszer annyit, mint 2018-ban. Idén csak az első hét hónapban 4200-at.

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018