eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György

Fico lett az alsóház elnöke Rómában

Megválasztották az olasz parlament két házának elnökét.

A március eleji parlamenti választásokon győztes erők közötti megállapodás értelmében az új római parlament két házának elnöki tisztségeit a jobbközép és az M5S osztotta el egymás között.

A választásokon pártként legtöbb szavazatot (több mint 32 százalékot) szerzett M5S a képviselőház elnöki székére pályázott, és ezt a választásokon legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerző jobbközép koalíció is támogatta.

Így az alsóház új elnöke Roberto Fico, az M5S politikusa lett.

A pénteken először összeülő római parlament az egymás utáni negyedik voksoláson választotta meg Ficót. A 44 éves politikus a 2000-es évek közepétől aktív szerepet tölt be az M5S mozgalmának kiépítésében, majd párttá alakításában. Az utóbbi öt évben az olasz közmédiát ellenőrző parlamenti bizottság M5S-tagja volt.

A képviselőház elnöki tisztségéért cserébe az M5S a jobbközépnek adta át a szenátus vezetését. Maria Elisabetta Alberti Casellatit a harmadik szavazási körben választották meg. A FI 62 éves politikusa 1994 óta a párt tagja, ismert olasz ügyvéd, a 2008-2011 közötti Berlusconi-kormányban igazságügyi államtitkár volt.

Maria Elisabetta Alberti Casellati az olasz szenátus első női elnöke.

Jöhet a kormányalakítás

Elemzők szerint a parlament elnöki tisztségeinek könnyű elosztása arra utal, hogy a választásokon győztes jobbközép koalíció és az M5S a kormányzást is megosztja majd egymással. A választásokon vesztes és a parlamenti elnöki helyekből is kimaradó balközép Demokrata Párt (PD) máris "Grillusconi" korszakról, vagyis az M5S-t alapító Beppe Grillo és a jobbközép Silvio Berlusconi közötti politikai egyezségről beszél.

A jobbközépet valójában Matteo Salvini, a Liga vezetője irányítja, aki a FI-nak engedte át a szenátus elnöki székét. Ez arra enged következtetni, hogy Salvini a Ligának még ennél is többet szeretni elérni a kormányalakítási egyeztetéseken, amelyek már nagyban zajlanak.

Sajtóértesülések szerint a "hatalomelosztás" az M5S és a Liga között zajlik, Silvio Berlusconi háttérbe szorításával, ami nem kis feszültséget okoz a jobbközép koalícióban.

A hivatalos kormányalakítási konzultációt Sergio Mattarella államfő húsvét után indítja el.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×