eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Befagynak a migránsok Európában

A balkáni migrációs útvonal egészén megnehezíti menekültek és illegális bevándorlók életét a rendkívüli fagy.

A zord téli időjárás ellenére év eleje óta 337-en érkeztek a török partokról a görög szigetekre, csak kedden 41-en érték el Kósz szigetét. Leszbosz központjában, Moriában "több mint 2500-an élnek sátrakban víz és fűtés nélkül, köztük nők, gyermekek és fogyatékosok" - nyilatkozta a Vima rádióadónak Aposztolosz Veizisz, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tisztségviselője. A CNN hírcsatorna honlapján tette közzé a menekülttábor egyik önkéntesének, Philippa Kempson-nak a videóját, amelyen vastag hótakarótól roskadoznak a menekülttábor sátrai.

Bulgáriában az AFP szerint már több migráns is megfagyott a török határ közelében, Szerbiában pedig a Belgrádban várakozó 8000 emberből 1500-an nem hajlandóak elmenni a befogadóközpontokba, inkább a szabad ég alatt töltik az éjszakákat – mondta az InfoRádiónak Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese.

"Ők parkokban vannak, elhagyott barakkokban, parkolóházakban, kicsit föltalálták magukat, tüzet gyújtanak, időnként egy-egy civil szervezet, humanitárius szervezet ételt oszt nekik, meleg ételt, teát."

Szerbiában a magyar határ mellett is folyamatosan várakoznak, ám haláleset még nem történt az időjárás miatt – tette hozzá Németh Zoltán.

"Horgosnál napi szinten van 80-100 ember, Kelebiánál is körülbelül ugyanennyi. Ők tulajdonképpen nincsenek a szabad ég alatt, mert ott vannak sátrak, előtte tüzet gyújtanak, meg a vöröskereszt ellátja őket, és Magyarországról is átjárnak a humanitárius szervezetek.

A határ másik oldalán szolgálatot teljesítő magyar rendőrök Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztály-vezetőjének tájékoztatása alapján maximum fél órát tölthetnek gyalog a szabadban, majd fűtött sátrakban vagy gépjárművekben melegedhetnek, emellett új ruházati elemeket is rendszeresítettek számukra. A nem megfelelő szálláskörülményekről szóló sajtóhírekre Lakatos Tibor reagált:

"Az elmúlt időben nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy a szolgálatot ellátó rendőrök munkakörülményei megfelelőek legyenek. Mi egyébként nem tapasztaljuk azt, hogy rendőrök panasszal éltek volna bármilyen intézkedésünk ellen is. A szálláshelyeken készült fényképek nem feltétlenül ott készültek, ahol a rendőrök voltak elszállásolva."

A magyar befogadóközpontokban nagyjából 500-an várakoznak menedékkérelmi eljárásuk befejezésére. Az InfoRádió megkeresésére Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója hétfőn nem tudott nyilatkozni, ám a szervezet sajtóosztálya szerint csak a körmendi táborban várakoznak vaskályhákkal fűtött sátrakban a menedékkérők, 29-en. A többieknek fűtött helységet biztosítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×