eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál
Az igazi kérdés: mi lesz, ha nem mennek jól a dolgok

Az igazi kérdés: mi lesz, ha nem mennek jól a dolgok

Valamilyen formában lesz fal az amerikai-mexikói határon, szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a muszlimok az Államokba való belépéskor és a szabadkereskedelmi megállapodásokat is felülvizsgálhatják - véli Felcsuti Balázs, az InfoRádió által megkérdezett Bostonban élő közgazdász.

„Kampányban nyilván sokkal élesebben fogalmaznak az érintettek, mint a hétköznapokban, egy nem politikus jelölt főként. De úgy gondolom: Trump neki fog ugrani azoknak a dolgoknak, amelyeket a kampányban megígért. Tehát lesz fal a mexikói határon, vagy valamilyen formában megpróbálja kívül tartani a mexikóiakat, téma lesz az illegális bevándorlók kitoloncolása és a muszlimok belépésének korlátozása, valamint a szabadkereskedelmi egyezmények felülvizsgálata” - mondta el az InfoRádiónak Felcsuti Balázs.

A Bostonban élő közgazdász úgy vélte, megosztott lesz az amerikai társadalom a választás után, sőt, zavargásokra is számítani lehet.

Ennek kapcsán érdekességként rámutatott, hogy Hillary Clinton országosan több szavazatot kapott, és csak az elektori kollégium sajátosságai miatt nyert Donald Trump.

„Tehát ott van a másik fele az országnak, akik úgy érezhetik, hogy a rendszer már megint cserbenhagyta őket, hiszen a választási rendszer miatt nem az ő jelöltjük nyert” - mutatott rá a közgazdász.

Kérdés továbbá, hogy a szenátusban és a képviselőházban többségben lévő republikánusok kiállnak-e majd a republikánus párt által jelölt Donald Trump mögött. A pártban ugyanis jó ideje polgárháború folyik éppen a Trump képviselte új mozgalom és a mérsékeltek között. Ez utóbbiakkal pedig tele van a kongresszus. Érdekes lesz tehát megfigyelni, hogy milyen kompromisszumot tudnak majd egymással kötni – tette hozzá Felcsuti Balázs.

Azt is jelezte, hogy a szenátusban a 60 fős minősített többsége – ami általában egy törvény végigviteléhez kell – nincsen meg a republikánusoknak, tehát valamilyen fék és ellensúly azért a demokraták kezében is van.

Az igazi kérdésnek ugyanakkor a közgazdász azt tartotta, hogy mi történik, ha a dolgok elkezdenek esetleg nem jól menni. Mert – miként fogalmazott - Trump megoldási javaslatai azért elég hajmeresztőek akár a társadalomra, akár a gazdaságra nézve, ráadásul arról eddig egy szó sem esett, hogy minderre honnan lesz pénz.

„Ígéreteket lehet tenni légből kapva egy kampány során, de amikor kormányozni kell, akkor egy kicsit más a helyzet. Trump nem teheti meg, hogy nem kezdi el ezeket megvalósítani. A kérdés az, hogy ha a dolgok rossz irányba fordulnak, mi lesz erre a reakció a republikánus pártban és a társadalomban” - vélekedett Felcsuti Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×