Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovákok szerint Juncker a hibás a Brexit miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Prágában egyeztettek a nagy-britanniai népszavazás eredményéről a V4-ek diplomáciai vezetői.

Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a magyar, a szlovák és a lengyel kollégája mellé a német külügyminisztert is meghívta a találkozóra. Szlovákiában eközben aláírásgyűjtés indult az unióból való kilépésről szóló népszavazás kiírásáért.

A cseh külügyminiszter szerint a brit népszavazás után Európának három fő feladatra kell összpontosítania: egyben tartani a közösségben lévő 27 tagállamot, megakadályozni a nagy integrációs törekvések elfogadását, valamint el kell kezdeni a gyakorlati tervek megvalósítását, amellyel megmutathatják az embereknek, hogy van mit felajánlani nekik.

Ľubomír Zaorálek nyíltan beszélt arról is, hogy a brit népszavazás eredménye az Európai Unió csúcsvezetőinek hibája is, konkrétan Jean-Claude Juncker bizottsági elnöké. „Jelen pillanatban az Európai Bizottság élén nem a megfelelő ember áll” – hangzott a cseh politikus éles bírálata.

Miroslav Lajčák szlovák, és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap este még Berlinben tárgyalt a kialakult helyzet megoldási lehetőségeiről. Lajčák hangsúlyozta, hogy a július 1-jén kezdődő szlovák uniós elnökség legfőbb témája a britek kiválása lesz. „Pozsony aktív és felelősségteljes szerepet tölt majd be a tárgyalások lefolytatásában” – ígérte meg Lajčák, hozzátéve, hogy Szlovákiának Csehszlovákia 1993-as kettéválása óta van tapasztalata a szakadással járó viták elrendezésében.

Robert Fico szlovák kormányfő a hétvégén azt hangoztatta, hogy a Brexit elsősorban nem a brit választók, hanem az Európai Unió hibája. A miniszterelnök szerint Szlovákia Nagy-Britannia távozása után szorgalmazni fogja, hogy az unió valamelyik fontos intézményének székhelyét Londonból helyezzék át Pozsonyba.

Közben eldőlt, hogy Szlovákiában is aláírásgyűjtés kezdődik az unióból való kilépésről szóló népszavazás kiírásáért. A petíciót az unió-ellenességéről ismert szélsőséges Marián Kotleba kezdeményezte. „Eljött az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja a süllyedő Titanicot” – olvasható a Mi Szlovákiánk Néppárt elnökének Facebook-bejegyzésében.