INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem tussolták el a szilveszteri kölni támadásokat

InfoRádió / MTI
Senki sem akarta eltussolni a szilveszteri kölni szexuális támadásokat - hangoztatta hétfőn Düsseldorfban Ralf Jäger észak-rajna vesztfáliai belügyminiszter a tartományi törvényhozásban (Landtag) tartott vizsgálóbizottsági meghallgatása előtt.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a nők ellen szilveszter éjjel tömegesen elkövetett szexuális zaklatások és rablások ügyének feltárására alakított parlamenti vizsgálóbizottságban tartott meghallgatása előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a csoportosan elkövetett szexuális zaklatás és rablás új bűncselekménytípus Németországban, a hatóságok soha korábban nem találkoztak a jelenséggel, és ezért nem is tudtak felkészülni rá.

A miniszter alaptalan vádaskodásnak nevezte, hogy minisztériuma utasította volna a tartományi rendőrséget a nemi erőszak kifejezés törlésére egy belső jelentésből, és hogy igyekezett volna eltitkolni a nyilvánosság elől a bűncselekmények gyanúsítottjainak származását.

Úgy vélte, hogy a tárca nem hibázott az ügyben, a kölni rendőrség viszont nem készült fel megfelelően a szilveszter éjszakára, ezért indokolt volt a városi rendőrkapitány felmentése.

A tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői elmondták, hogy nem elégednek meg a belügyminiszter meghallgatásával, további adatokat akarnak megtudni a kormány tevékenységéről, ezért a többi között követelik, hogy adják ki a miniszter és a tartományi kormányfő, az SPD-s Hannelore Kraft hivatali mobiltelefonjának szilveszterre és január első napjaira vonatkozó híváslistáit.

Hannelore Kraft pártja egy berlini rendezvényének margóján a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta: "nem tudom, miért kellett volna bármit is eltussolnom, és miért ne intézkedtem volna, ha tudtam volna (a kölni eseményekről). Ez az egész így nem logikus".

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen történtek nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások és rablások. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények. A gyanúsítottak szinte kivétel nélkül külföldiek, mind férfiak, jellemzően észak-afrikaiak, többnyire menedékkérők, oltalmazottak, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó vagy az országban jogcím nélkül tartózkodó személyek.

A címlapról ajánljuk