eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szexuális zaklatással vádolták, lemondott a francia nemzetgyűlés alelnöke

Lemondott hétfőn Denis Baupin, a francia nemzetgyűlés alelnöke, akit képviselőtársai szexuális zaklatással és bántalmazással vádolnak.

A politikust hétfő reggel azután szólította fel lemondásra Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke, miután a France Inter közszolgálati rádióban és a Mediapart tényfeltáró portálon nyolc nő, köztük négy képviselő olyan szexuális bűncselekményekkel vádolt meg, amelyek jogi szempontból már elévültnek számítanak.

A 41 éves alelnök, aki egyébként Emmanuelle Cosse lakhatásért felelős államtitkár férje, és akit a Zöldekhez tartozó egykori párttársai vádoltak meg, azonnal lemondott a tisztségéről arra hivatkozva, hogy szabadon tudjon védekezni a szerinte hamis vádakkal szemben. Denis Baupin - aki a jövő évi elnökválasztás miatti "stratégiai nézeteltérésekre" hivatkozva a közelmúltban kilépett a Zöldektől -, visszautasította a szerinte "hazug és rágalmazó" állításokat.

"Denis Baupin alapjaiban vitatja a szexuális zaklatás gondolatát, és még inkább a szexuális bántalmazásét, amelyek tőle teljesen idegenek" - írta ügyvédje közleményében, azt hangsúlyozva, hogy a lemondás a jobb védelem biztosítása érdekében történt.

Sandrine Rousseau, a Zöldek szóvivője a közrádióban egy 2011-es esetről számolt be, amely a párt egyik értekezletén a Párizs közeli Montreuil-ben történt.

"Egy adott pillanatban kimentem levegőzni. A terem melletti folyosón Denis Baupin odajött. A falnak nyomott a mellkasomat szorítva, és meg akart csókolni. Hirtelen visszalöktem" - mondta a szóvivő.

A képviselőnő azt mondta, hogy ekkor "nagyon rosszul érezte magát". "Rögtön azt gondoltam, hogy teljesen abnormális, ami velem történt. De a szexuális bántalmazás kifejezést csak sokkal később tudtam rá használni" - mondta a nő.

Egy párttársa, Isabelle Attard, aki 2013 decemberében lépett ki a pártból, arról beszélt, hogy a politikus 2012 június és 2013 vége között naponta zaklatta provokatív SMS-ekkel. A képviselőnő azt állítja, hogy több képviselőtársa is hasonló üzeneteket kapott.

Elen Debost, Le Mans városának alpolgármestere és Annie Lahmer, a párizsi régió tanácsának képviselője pedig elfogadhatatlan viselkedéssel vádolják a nemzetgyűlési alelnököt. Az előbbi szerint a zaklatások több mint 15 évvel ezelőtt történtek.

"Sokan hallgattak, hogy ne bántsák meg a feleségét" - mondta Elen Debost, aki akkor döntött úgy, hogy nyilvánosan elmondja, mi történt, amikor március 8-án meglátta egy plakáton, hogy Denis Baupin részt vett a nők elleni erőszak ellen indított kampányban. "Rosszul lettem, hánytam" - írta a képviselő a pártvezetéshez írt levelében, amelyet a Le Parisien című napilap hozott nyilvánosságra.

A Zöldek képviselői közül többen elismerték hétfőn, hogy nincsenek meglepődve. "Ez köztudott volt a pártban" - mondta egy parlamenti asszisztens.

Franciaországban a szexuális bántalmazás és zaklatás bűncselekményének elévülési ideje három év. Ez abban az esetben lehet hosszabb, ha az elkövetéskor az áldozat kiskorú volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×