Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico számára ez is kéne a stabil kormányhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában a stabil kormány létrejöttének előfeltétele az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) együttműködése - jelentette ki Robert Fico, a múlt hét végi szlovák parlamenti választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia elnöke Pozsonyban szerdán, miután az új szlovák kormány megalakításának lehetőségeiről egyeztetett Andrej Dankóval, az SNS elnökével.

"Ez egy kezdeti találkozó volt, amelyet továbbiak kell, hogy kövessenek" - idézte Robert Fico véleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A megbízott kormányfő kifejtette: az egyeztetés során több kérdésben közös álláspontot képviseltek, a megmutatkozó különbözőségeket pedig a két fél kölcsönösen tiszteletben tartja.

Andrej Danko a találkozó után - pártjára és az Irányra, illetve a parlamentbe bejutott nem hagyományos politikai csoportosulásokra utalva - úgy nyilatkozott: véleménye szerint csak két, stabil struktúrával, alapszervezetekkel és működő mechanizmussal rendelkező párt lehet egy működő parlament és egy működő rendszer alapja.

Robert Fico szerdán délelőtt vette át a kormányalakítási megbízatást Andrej Kiska államfőtől, a megbízatás jövő péntekig szól. Az ügyvezető kormányfő azt mondta: még szerdán elkezdik az első egyeztetéseket a kormányalakításról azokkal a pártokkal, amelyekkel érdemes tárgyalóasztalhoz ülni.

Az egyeztetések sorát az Andrej Danko SNS-elnökkel tartott találkozó nyitotta meg. A Radoslav Procházka vezette Háló (Siet) és Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd elutasította Robert Fico meghívását.

Fico pártjának a szombati voksoláson a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ami 49 parlamenti mandátumot jelent. Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg az Irány a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkezik, és nem teszi lehetővé számára, hogy önállóan alakítson új kormányt. Az SNS 15 képviselői helyet szerzett a szombati voksoláson, vagyis a két párt harmadik koalíciós partner nélkül nem rendelkezik elegendő képviselővel a kormányalakításhoz.