Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország elítélte a szíriai terrormerényleteket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország hétfőn határozottan elítélte a legutóbbi szíriai terrormerényleteket, amelyek célja szerinte a béke megteremtése érdekében tett erőfeszítések kisiklatása.

A főváros, Damaszkusz déli körzeteiben vasárnap több pokolgépes robbantásokban a legfrissebb jelentések szerint legalább 120 ember meghalt, míg egy másik területen, Homsz városában kettős merényletben 59-en vesztették életüket. A terrortámadások elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára.

Az orosz külügyminisztérium közleményében visszataszító bűncselekményeknek nevezte a hétvégi merényleteket, amelyek - mint hangsúlyozta - megfelelő választ igényelnek a nemzetközi közösségtől. Útját kell állni az IÁ, az an-Núszra Front és más terrorcsoportok tevékenységének, hogy a felekezetek közötti viszály további kiélezésével ne súlyosbítsák a helyzetet Szírián belül, illetve az országgal szomszédos területeken.

A külügyi közleményben kiemelték, hogy a szélsőségesek brutális cselekedeteinek célja félelmet kelteni a békés lakosság körében, aláásni a szíriai válság békés rendezését, és megakadályozni az erőszak és vérontás felszámolására tett erőfeszítéseket.

Oroszország régóta a szíriai kormányzat támogatója, és a múlt év vége óta légicsapásokat folytat az arab országban. Moszkva azt állítja, hogy ezt kizárólag szélsőségesek - főként az Iszlám Állam - állásainak felszámolása érdekében teszi. A nyugati hatalmak és felkelő csoportok szerint azonban az orosz légicsapások nagy része nem a közel-keleti ország jelentős területeit uraló Iszlám Állam állásai, hanem az Aszad-kormány ellen harcoló, mérsékeltként számon tartott ellenzéki szervezetek ellen irányul.