eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Tokióban 3 ezren gyűltek össze a párizsi áldozatok tiszteletére

Csaknem 3 ezren vettek részt Tokióban a párizsi merényletsorozat áldozatainak emlékére vasárnap délután rendezett megemlékezésen, miközben estére a japán főváros több épületét a francia zászló színeivel világították ki.

A francia nagykövetség előtt összegyűlt tömeg egyperces csenddel adózott a terrorakció áldozatai emlékének, majd elénekelte a francia nemzeti himnuszt.

Az eseményen Thierry Dana francia nagykövet mellett Kisida Fumio japán külügyminiszter és Maszuzoe Joicsi tokiói kormányzó is jelen volt.
"Tokió mindig Párizzsal marad" - jelentette ki franciául a japán főváros kormányzója.

"A pénteki támadások mélységesen megdöbbentettek, Tokió lakossága nevében szeretném teljes részvétemet kinyilvánítani" - tette hozzá Maszuzoe, megjegyezve, hogy vasárnap estétől a város két emblematikus tornya - a Tokiói torony és a Tokyo Sky Tree -, valamint a polgármesteri hivatal is kék-fehér-pirosba "öltözik".

Dana együttérzését fejezte ki a Japánban élő francia közösséggel. "Tisztában vagyok a kormány és a japán nép támogatásával. Tegnap óta megsokszorozódtak a baráti üzenetek, amelyek felmelegítik a szíveket" - hangsúlyozta, külön sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy az egyik Japánban élő honfitársa is a pénteki éjszakai párizsi merényletsorozat halálos áldozatai között van.

A tokiói francia nagykövetség épülete előtt számos virágcsokrot és gyertyát helyeztek el az áldozatok tiszteletére.

A francia fővárosban péntek éjszaka elkövetett és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt támadásokban legalább 129-en vesztették életüket, 352-en sebesültek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×