eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Moszkva repülésbiztonsági memorandumot kapott Washingtontól

Az orosz védelmi minisztérium megkapta a Pentagontól a szíriai légtérben való repülésbiztonságról szóló memorandumot - közölte Igor Konasenkov dandártábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője kedden.

A szóvivő szerint ez hatalmas előrelépés, szavai szerint a tárca arra számít, hogy az amerikai fél ígéretének megfelelően az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait támadó nyugati koalíció minden tagjához eljuttatja.

A dandártábornok felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a szíriai légtérben tevékenykedő repülőeszközök száma, egyes körzetekben egy időben akár harminc darab is a levegőben tartózkodhat. Ezek lehetnek katonai szállítók, harci repülők, vagy különböző méretű, pilóta nélküli repülőeszközök - mondta.

Az orosz légierő egyeztet a szíriai légiirányító központtal - mondta Konasenkov, hozzátéve ugyanakkor, hogy más, pilóta által vezetett és pilóta nélküli repülőgépek viszont mindenféle egyeztetés nélkül, kikapcsolt transzponderekkel repülnek ugyanabban a légtérben. Ez természetesen kockázatossá teszi a repülést Szíria felett - mondta.

Oroszország már nemegyszer jelezte más országoknak az együttműködési szándékát a repülésbiztonságot illetően - jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökországgal közvetlen telefonvonalat hoztak létre az incidensek elkerülése céljából, és Izrael légierejével is hasonló módon működnek együtt.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×