eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kanyaró elleni oltás kiterjesztését szorgalmazza a WHO

A kanyaró elleni védőoltás szélesebb körű alkalmazását szorgalmazta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön, miután Európában és Közép-Ázsiában is sok megbetegedést jelentettek az elmúlt egy évben.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója elmondta: megdöbbentette az összesen hét országban tapasztalt mintegy 22 ezer eset, amelyet tavaly és az idei év első hónapjaiban Európából és Közép-Ázsiából jelentettek. Hozzátette: a nagyszámú eset veszélyezteti azt a régiós célt is, hogy a kanyaró 2015 végéig eltűnjön.

A szervezet tájékoztatása szerint noha a kanyaróesetek száma közel felére esett vissza 2013 és 2014 között, még mindig súlyos járványkitörések tapasztalhatóak Európának mind a keleti, mind a nyugati felén. A WHO adatai szerint 2014. január és 2015. február között Kirgizisztánban 7477-en betegedtek meg kanyaróban, de az európai országok sem maradtak érintetlenek, Bosznia-Hercegovinában több mint ötezren, Olaszországban 1674-en, Németországban 583-an kapták el a betegséget, Oroszországból több mint háromezer esetet jelentettek.

A sűrűsödő esetek miatt Jakab Zsuzsanna hangsúlyozta: késlekedés nélküli összehangolt cselekvésre van szükség ahhoz, hogy az immunizációs réseket be lehessen tömni. "Elfogadhatatlan, hogy az elmúlt ötven év biztonságos és hatásos vakcinák előállítására tett erőfeszítései után a kanyaró még mindig emberi életeket, pénzt és időt követeljen" - mondta.

A kanyaró olykor halálos vírusos fertőzés, amely nagyon gyorsan képes terjedni a beoltatlan gyermekek között. A betegségre nem létezik speciális kezelés, és a legtöbb beteg néhány héten belül felépül. Különösen a szegény körülmények között élő és alultáplált gyermekek vagy gyenge immunrendszerű felnőttek esetében azonban a kanyaró komoly komplikációkat okozhat, így akár vakságot, agyvelőgyulladást, súlyos hasmenést, fülgyulladást és tüdőgyulladást is.

Nedret Emiroglu, a WHO európai járványügyi szakértője szerint a kanyarót úgy lehet legyőzni, ha minden egyes járványt a lehető leghamarabb megfékeznek, és a beadott védőoltások arányát minden országban a lehető legmagasabb szintre emelik. "Kivétel nélkül minden országnak meg kell őriznie a kanyaró elleni rendszeres védőoltás magas átoltottságát ahhoz, hogy hasonló járványkitörések ne legyenek többé, s a kanyaró örökre eltűnjön" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×