eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla

Békefenntartó missziót sürgetnek az ukránok

Az ukrán külügyminiszter megkezdte az előzetes konzultációkat az ENSZ Biztonsági Tanács tagországaival a békefenntartó misszió felállításáról a fegyveres konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajnában.

Erről maga a tárcavezető, Pavel Klimkin tájékoztatta az újságírókat hétfőn New Yorkban.

Az előzetes tárgyalásokat azért kezdeményezte Kijev, hogy megismerje a szóba jöhető lehetőségeket, majd ennek alapján döntsön a további lépésekről - fejtette ki Klimkin, és felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban Brüsszelben vitatták meg ugyanezt a kérdést.

Az ukrán külügyminiszter szerint több BT-tagország belátja azt, hogy "pótlólagos mechanizmus" kell a minszki fegyverszüneti megállapodások betartásához, és ez lehet egy nemzetközi békefenntartó kontingens felállítása a válságövezetben.

"Mindenki érti, hogy az EBESZ-misszió (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) meglehetősen hatékonyan végzi a munkáját, de kevés ahhoz, hogy teljes ellenőrzés alatt tartsa a helyzetet" - mondta Pavel Klimkin. Szerinte az EBESZ-misszió sem a tűzszünet betartását, sem a nehézfegyverek kivonását nem tudja maradéktalanul ellenőrizni, részben a korlátozott mandátuma miatt, részben pedig amiatt, ahogyan bánnak vele a Moszkva-barát szakadárok.

Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet közölte, hogy a BT-ben nem folynak hivatalos tárgyalások a békefenntartók küldéséről Kelet-Ukrajnába, de Klimkin kétoldalú megbeszélések keretében tárgyalt róla a BT-tagországok diplomatáival és vele is.

Petro Porosenko ukrán elnök a múlt héten tett javaslatot békefenntartók behívására a harcok sújtotta Donyec-medencébe. Egyelőre nem tudni, hogy a BT-ben vétőjoggal rendelkező Moszkvának mi a hivatalos álláspontja erről.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője közölte hétfőn, azzal, hogy Porosenko más országok katonáit akarja behívni az országba, gyakorlatilag "kapitulál", mert elismeri, hogy az ukrán hadsereg nem képes megbirkózni a feladataival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×