INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Verekedtek a képviselők Törökországban

InfoRádió / MTI
Verekedés tört ki szerdára virradó éjjel a török parlament zárt ülésén, a kormánypárt egyik sokat bírált törvényjavaslatának vitája előtt. A csetepatéban öt ellenzéki képviselő megsérült - jelentette a helyi média.

Az állami Anadolu hírügynökség szerint a honatyák akkor estek egymásnak, amikor az ellenzék különféle oda nem illő módosító javaslatokkal próbálta késleltetni a vita megkezdését. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott törvénytervezet az eddiginél nagyobb hatalmat biztosítana a rendőrségnek.

Ertugrul Kurkcu, a kurdokat támogató Demokrata Néppárt (HDP) társelnöke elmondta, hogy a csetepaté során székek röpködtek, két képviselőt pedig a házelnöki kalapáccsal ütöttek fejbe. Az öt sérültből négyet kórházba szállítottak. Az ülést végül szerda délutánig felfüggesztették.

Az ellenzék szerint a vitatott törvénytervezet "rendőrállammá" változtatná Törökországot. A javaslat értelmében a biztonsági erőknek lehetőségük lenne bírói felhatalmazás nélkül - a puszta gyanú alapján - házkutatást tartani, bárkit őrizetbe venni és lehallgatni. A törvénytervezet ellen kedden este tüntetés volt Isztambulban.

A címlapról ajánljuk