eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az Iszlám Állam apokalipszishívő szekta is

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Dabiq című angol nyelvű propagandamagazinjának legfrissebb számából arra lehet következtetni, hogy a szervezet valójában egy apokalipszishívő szekta, amely azért üzen hadat mindenkinek, aki nem közülük való, hogy előbbre hozza a világvégét - derül ki a CNN szerdai elemzéséből.

Az Iszlám Állam kikiáltása óta a terrorcsoport egyre több ellenséget teremtett magának, tekintet nélkül arra, hogy azok, akiket megtámad, keresztény vagy iszlám vallásúak. Az elemzés szerint a probléma ott kezdődik, hogy racionális szervezetként tekintenek az IÁ-ra, de ahogy a magazinban írottakból kiderül, a terrorszervezet egy apokalipszishívő szekta, amely abban hisz, hogy a világvége közel van, és csak felgyorsítja annak bekövetkeztét.

A magazin neve a szíriai Dabik városra utal, ahol Mohamed próféta állítólag megjósolta az iszlám hadainak Róma feletti győzelmét, amely az idők végét és az igaz iszlám eljövetelét hozza el. Az IÁ tagjai a nyugati, többségükben keresztény vallású hatalmakat gyakran Rómának nevezik, utalva a világ vallási felosztottságára Mohamed próféta korában.

A magazin legfrissebb számában azt írják, hogy "amint a világ az al-Malhama al-Kubra (a dabiki nagy csata) irányába tart, az események puszta megfigyelésének lehetősége elveszett". Kijelentik továbbá: a muszlimok el fogják hagyni otthonaikat, hogy a Kalifátus területén éljenek, és a külföldön élő muszlimokat a Nyugat először elkülöníti, majd a kereszténység és a demokrácia igájába taszítja.

Ez annyit jelent, hogy az IÁ értelmezésében vagy az ő vagy a "keresztesek" és hitetlenek oldalán lehet állni - fejti ki a CNN.

Amikor 2014 novemberében meggyilkolták az amerikai Peter Kassig segélymunkást, az IÁ maszkos hóhérja azt mondta, "eltemetjük az első keresztest Dabikban, és lelkesen várjuk, hogy a hadseregetek többi része is megérkezzen."

A nyugatiak "keresztes" megnevezése egyrészt utalás a keresztény vallásra, másrészt felszólítás az IÁ által elfoglalt területek megtámadására. Más szóval a szélsőségesek Dabik nyugati invázióját akarják kiprovokálni, hogy az által megvalósuljon a próféta jövendölése - állapítja meg a CNN.

Jessica Stern és J. M. Berger terrorizmusszakértők új könyvükben arra következtetnek, hogy "sok más apokalipszishívő csoporthoz hasonlóan az IÁ is úgy tekint magára mint a jó és gonosz közti kozmikus összecsapás részesére, ahol a morális értékek nem számítanak".

A The Atlantic című internetes napilapban megjelent, "Mit akar az IÁ valójában" című írásban Graeme Wood úgy vélekedik, hogy "az IÁ virtuálisan minden főbb döntését és intézkedését a +profetikus módszer+ alapján hozza, amely Mohamednek és próféciájának részletes követését jelenti". Külön megjegyzi, hogy az Egyesült Államok már alábecsüli a szélsőségeseket, mert úgy tesz, mintha nem egy olyan vallási, "ezredéves" csoportról lenne szó, amelynek a teológiáját meg kell érteni ahhoz, hogy szembe tudjanak vele szállni.

Bármennyire nevetségesnek hangzik is, az IÁ igen komolyan veszi Mohamed Dabikot érintő próféciáját - állapítja meg a CNN. Ahogy azt a propagandamagazinban korábban írták, szerintük a iszlám nem békés, hanem a kard vallása, és bárkit megölnek, akiről feltételezik, hogy Allah által kijelölt útjukban áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×