Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kifizetetlen eurómilliókat kérnek számon Nagy-Britannián a szlovákok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britannia megtagadja a munkanélküli segély kifizetését azon kelet-európai állampolgárok számára, akik azután tértek vissza saját országukba, miután a szigetországban elvesztették állásukat. A szlovák állampolgároknak több mint 7 millió euróval tartoznak.

Nagy-Britannia megtagadja a munkanélküli segély kifizetését azon kelet-európai állampolgárok számára, akik azután tértek vissza saját országukba, miután a szigetországban elvesztették állásukat. A szlovák állampolgároknak több mint 7 millió euróval tartoznak.

Szlovákián kívül több európai uniós országban is éles bírálatot váltott ki a britek makacssága. A szigetországnak ugyanis kötelessége lenne a munkanélküli járadék kifizetése mindazok számára, akik elbocsátásuk és hazatérésük idejéig adót fizettek az Egyesült Királyságban. Barbora Petrová, a szlovák munkaügyi minisztérium kommunikációs munkatársa úgy tájékoztatott, a brit intézkedés elleni tiltakozásuknak már a visegrádi négyek szociális és munkaügyekért felelős miniszterei is hangot adtak, az Európai Bizottság pedig ígéretet tett a kialakult helyzet kivizsgálására. Petrová arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt év végéig a szlovákiai munkavállalók ki nem fizetett munkanélküli járadékának nagysága elérte a 7,1 millió eurót. A szlovák tárcának viszont nincs értesülése arról, hogy hány korábbi munkavállaló érintett az ügyben.

A britek határozott álláspontja, hogy csak annak a személynek fizetik ki a munkanélküli segélyt, aki arra a saját törvényeik értelmében jogosult, és a segély kérvényezésekor még mindig a szigetországban tartózkodik. Tekintettel a nagy-britanniai szempontokra és az Európai Bizottság 2015-re megszabott munkaprogramjára, a szlovák szakminisztérium egyelőre nem tesz önálló lépéseket az ügyben. Abban bízik, hogy a tavaly novembertől új összetételben működő Európai Bizottság új határon átnyúló fizetési rendszert vezet majd be az unió tagállamaiban.

Szlovákián és a vele szomszédos Csehországon kívül Lettország, Litvánia, Románia, Hollandia és Németország felé is tartozásai vannak az Egyesült Királyságnak, amely tavaly jelentette be, hogy a tagországokból érkező bevándorlók számának visszaszorítását tervezi. Új ellenőrzési rendszert szeretnének bevezetni, és el akarják kerülni az alacsony képzettségű munkaerő beáramlását. Emellett a külföldről érkezők szociális juttatásait is megnyirbálnák, s azok kifizetését szigorúbb feltételekhez kötnék. Számos ország, köztük Szlovákia is tiltakozik az új brit szabályok bevezetése ellen.