eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Legfeljebb törékeny eredmény lehet Ukrajna ügyében

Megosztja az InfoRádió által megkérdezett szakértőket, hogy születhet-e megállapodás az orosz-ukrán konfliktusról szóló ma délutáni minszki csúcstalálkozón. Rácz András, a Finn Külügyi Intézet elemzője szerint folytatódni fog a konfliktus, de megmarad helyi szinten. Deák András György, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint megállapodhatnak valamilyen rendezési tervben, bár az törékeny lesz.

Deák András György, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint ha meg is állapodik valamilyen rendezési tervben a német kancellár és a francia elnök közvetítésével találkozó ukrán és orosz elnök ma Minszkben, törékeny lehet az eredmény.

"Nehéz felállni anélkül, hogy valamit ne tegyenek le az asztalra, ami akár szét is eshet persze utána azonnal."

Kun Miklós történész, egyetemi tanár valamivel optimistábban fogalmazott.

"Azt el lehet képzelni, hogy Ukrajnán belül ha nem is valami függetlenséget papíron, mert defacto az a függetlenség, ahol ellenséges csapatok állomásoznak, tehát valamilyen elkülönítést kap a donyecki és luhanszki terület, de semmiképpen nem a krími variáns fog bekövetkezni, hogy elszakadnak ezek a tartományok."

Rácz András, a Finn Külügyi Intézet Oroszország-szakértője viszont nem lát esélyt a megállapodásra.

"Kétségtelen, hogy nagyon-nagyon fontos forduló és sokan úgy tekintenek rá, hogy ha ez nem sikerül akkor legalábbis egy ideig eszkaláció jön, ezzel együtt én nem vagyok különösebben optimista. Ugye nagyon súlyos támadás történt az ukrán hadsereg főhadiszállása ellen, ami 50 km-re van a frontvonaltól. Ez nem egy olyan lépés, ami orosz oldalról megegyezési szándékot jelezne."

Rácz András úgy látta, hogy ha nem is egyeznek meg a felek, továbbra is Kelet-Ukrajnában marad a konfliktus.

"Világháború nem lesz, azért ezt érdemes leszögezni. Nőni fog a harcok intenzitása, de megmarad továbbra is lokálisnak."

Deák András György szerint azonban ez ahhoz vezethet, hogy több nyugati állam kezd fegyvereket szállítani Ukrajnának.

"Ha itt nem csak arról van szó, hogy megengedik a fegyverek szállítását, hanem ezeket biztosítják is az ukránok számára - mondjuk vásárolni nem nagyon tudnak - az szerintem egy olyan dolog, ami a későbbiekben már nehezen visszafordítható, tehát ez nem feltétlenül érdeke Vlagyimir Putyinnak, tekintettel arra, hogy megnövelné az orosz hadsereg veszteségeit a területen. Ez szerintem például egy olyan Rubikon lehet, ami megállítja őket."

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva egyébként azt írta, hogy várhatóan nem írnak alá újabb megállapodást a mai minszki csúcstalálkozón.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×